Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Az oktatási rendszer optimalizálásáról tanácskoztak a Tartományi Képviselőházban

2023.03.23
12:52
2023.03.23
15:40
Forrás
Pannon RTV
Az oktatási rendszer optimalizálásáról, a duális képzésről és az ide vonatkozó törvénymódosításokról tartottak tájékoztató jellegű tanácskozást a Tartományi Képviselőházban.

Az újítások egyebek mellett a szakmai tárgyak gyakorlati számának növelésére összpontosulnak. A duális képzésben részt vevő cégek könnyebben jutnak akkreditációhoz, valamint ebben a képzésben tanuló diákoknak ösztöndíjlehetőséget is kínálni fognak.

Jelen pillanatban Vajdaság területén 21 intézmény vesz részt a duális képzésben 32 oktatási profillal, és több településen kisebbségi nyelveken is tanulhatnak a diákok.

A törvénymódosítás biztosítja a kisebb létszámú kisebbségi nyelvű osztályok működését.

Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár: „Amikor a kisebbségi nyelvű oktatásról beszélünk, akkor nem lehet önmagában az a cél, hogy teljes feltöltődésű osztályaink legyenek, hanem meg kell engednünk azt a rugalmasságot, amelyet a törvény is előír, és a törvény is úgy rendelkezik, hogy a 15 fős osztályokat is teljes osztályonként is meg lehet nyitni abban az esetben, ha ezek kisebbségi tannyelvű osztályok. Viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy sokkal kisebb számú diákkal is megnyílnak ezek az osztályok.”

tartományi képviselőház
oktatás
duális képzés
Szakállas Zsolt

Most

11:42, Frissítve: 11:56

Tűzvédelmi előadások a gazdáknak

Tűzvédelmi előadás sorozatot tart Magyarkanizsa községben a községi Önkéntes Tűzoltó Szövetség. A tűzvédelmi előadás hosszú évek után került újból megszervezésre, célja pedig, hogy a termelőket felkészítse az aratási időszakra.
08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű