Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Az olvasás ösztönzésére fókuszáló versenyt tartottak

2023.03.10
17:33
Forrás
Pannon RTV
Egész Vajdaság területéről érkeztek résztvevők Újvidékre, a Gion Nándor Olvasási Versenyre. A megmérettetést az Apáczai Diákotthonban tartották meg.

Az olvasás ösztönzésére fókuszáló versenyen idén 16 csapat vett részt. Az elsősök és másodikosok, valamint a harmadik és negyedik osztályos középiskolások különböző témájú regényeket dolgoztak fel, amelyek a korosztályuknak megfelelő érzelem- és hangulatvilágot tükrözték.

Elek Katalin, Temerin: „A virágos katonát, A 11 karátos autót és az Egy utazó macska krónikáját olvasom. Igazából nekem az Egy utazó macska krónikája volt a kedvencem, olyan közel állt hozzám, mert szeretem a macskákat és nagyon érdekes volt a történet.”

Szabó Réka, Péterréve: „Én jobban szeretem az újabb, modern könyveket, megijedtem a Rejtő Jenő könyvtől, mivel egy régebbi kinézetű könyv, de nagyon tetszett.”

A diákok háromfős csapatokban versenyeztek. Két tesztet és három feladatlapot kellett kitölteni. Ezek nem csak a könyvismereteket ölelték fel, hanem kreativitást és irodalomismeretet is igényeltek. A szervezők 5 kötelező olvasmányt adtak fel minden kategóriában.

Mezei Zsófia, felkészítő tanár: „Azt hiszem, hogy voltak köztük olyanok, nem is egy, nagy része olyan volt, ami valóban élményt jelentett nekik és azt hiszem, hogy az összeállítással kapcsolatban elmondhatom azt, hogy sokszínűen állítják össze ezek, és szerintem ez így megfelelt biztosan a gyerekeknek.”

A verseny célja a diákok olvasására való ösztönzése és a szövegértés fejlesztése, emellett közösségépítő szerepe is van. A verseny tömegessége bizonyíték arra is, hogy az olvasás nem ment ki a divatból.

Kovács Smit Edit, versenykoordinátor: „Azt látva, hogy mennyien olvasnak, a digitális világban ezt nagyon fontosnak tartom, mert bár rengeteget olvasunk napi szinten, de az elmélyült olvasás, ami igazából a kreativitást megtartja az emberekben, és a fiataloknál ez még nagyon fontos lesz a jövőben, az még azért mindig az olvasás.”

A legjobb csapatok értékes könyvjutalomban részesültek, valamint részt vehetnek majd az újvidéki Irodalmi és Művészeti Élménytáborban.

Gion Nándor Olvasási Verseny

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.