Ugrás a tartalomra
Pixabay/illusztráció

Az öngyilkosság a legtöbb esetben megelőzhető

2021.09.10
11:54
2021.09.10
16:24
Forrás
Pannon RTV
Ma van az öngyilkosság megelőzésének világnapja, ez alkalomból gyertyákat gyújtanak világszerte.

Szerbiában tavaly csaknem 950 ember vetett véget életének saját kezűleg. Vajdaságban 305-en, ezen belül pedig az észak-bácskai körzetben 40-en lettek öngyilkosok.

A világnap célja felhívni a figyelmet arra, hogy az öngyilkosság a legtöbb esetben megelőzhető. Sági Zoltán pszichiáter szerint minden öngyilkossági eset a depresszióhoz vezethető vissza. Ennek felismeréséről mesélt: „Külső esemény vagy esetleg belső történés hatására gyakorlatilag az érzelmi, indulati élet egy depressziós fázisba kerül. Ennek megfelelően az életvitele az illetőnek megváltozik. A depresszió jelei elkezdenek megmutatkozni, visszahúzódottá válik, kommunikációja lecsökken, érdektelenné válik. Az az életerő amely jellemző rá az megszűnik.”

Pannon RTV

Pap Ágota pszichológus szerint, amint felismertük a tüneteket valakin, azonnal forduljunk szakemberhez: „Mindenféleképpen figyeljünk rá, beszéljünk vele, kínáljunk fel segítségeket akár szakmait, akár belsőt a szerettek körében. Léteznek csoportok és fórumok, erre van lehetőség. Minél inkább velük kell lenni, az érdeklődés, a jelenlét a segítség, biztonságot kell mutatni feléjük. Mert ha ez egy átmeneti állapot, akkor sokat segíthet, ha ott leszünk velük, és nem maradnak egyedül.”

Pannon RTV

Az öngyilkossági kísérletek gyarapodására a koronavírus világjárvány is rásegített. Becslések szerint tavaly világszerte 703 000 ember veszítette életét öngyilkosság miatt. Átlagosan az öngyilkosok 15 és 29 év közötti emberek, valamint olyanok, akik túl vannak az ötvenen.

Pixabay/Alexas_Fotos/illusztráció

Egészségügyi tanulmányok kimutatták, hogy a férfiaknál kétszer olyan magas az öngyilkossági arány, mint a nőknél. Tavaly összesen 895 ember vesztette életét saját keze által az országban, ebből 682 férfi és 213 nő.

Pixabay/illusztráció

Szabadka és környéke szerepel a világ azon városai között, ahol magas az öngyilkossági esetek előfordulása. Tavaly 40-en esetet regisztráltak. A szakemberek mai napig keresik az okát, azonban még megoldásra nem jutottak.

öngyilkosság
világnap
depresszió
Pap Ágota
Sági Zoltán

Most

20:37

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű