Ugrás a tartalomra

Az öngyilkosság a legtöbb esetben megelőzhető

2021.09.10
11:54
2021.09.10
16:24
Forrás
Pannon RTV
Ma van az öngyilkosság megelőzésének világnapja, ez alkalomból gyertyákat gyújtanak világszerte.

Szerbiában tavaly csaknem 950 ember vetett véget életének saját kezűleg. Vajdaságban 305-en, ezen belül pedig az észak-bácskai körzetben 40-en lettek öngyilkosok.

A világnap célja felhívni a figyelmet arra, hogy az öngyilkosság a legtöbb esetben megelőzhető. Sági Zoltán pszichiáter szerint minden öngyilkossági eset a depresszióhoz vezethető vissza. Ennek felismeréséről mesélt: „Külső esemény vagy esetleg belső történés hatására gyakorlatilag az érzelmi, indulati élet egy depressziós fázisba kerül. Ennek megfelelően az életvitele az illetőnek megváltozik. A depresszió jelei elkezdenek megmutatkozni, visszahúzódottá válik, kommunikációja lecsökken, érdektelenné válik. Az az életerő amely jellemző rá az megszűnik.”

Pap Ágota pszichológus szerint, amint felismertük a tüneteket valakin, azonnal forduljunk szakemberhez: „Mindenféleképpen figyeljünk rá, beszéljünk vele, kínáljunk fel segítségeket akár szakmait, akár belsőt a szerettek körében. Léteznek csoportok és fórumok, erre van lehetőség. Minél inkább velük kell lenni, az érdeklődés, a jelenlét a segítség, biztonságot kell mutatni feléjük. Mert ha ez egy átmeneti állapot, akkor sokat segíthet, ha ott leszünk velük, és nem maradnak egyedül.”

Az öngyilkossági kísérletek gyarapodására a koronavírus világjárvány is rásegített. Becslések szerint tavaly világszerte 703 000 ember veszítette életét öngyilkosság miatt. Átlagosan az öngyilkosok 15 és 29 év közötti emberek, valamint olyanok, akik túl vannak az ötvenen.

Egészségügyi tanulmányok kimutatták, hogy a férfiaknál kétszer olyan magas az öngyilkossági arány, mint a nőknél. Tavaly összesen 895 ember vesztette életét saját keze által az országban, ebből 682 férfi és 213 nő.

Szabadka és környéke szerepel a világ azon városai között, ahol magas az öngyilkossági esetek előfordulása. Tavaly 40-en esetet regisztráltak. A szakemberek mai napig keresik az okát, azonban még megoldásra nem jutottak.

öngyilkosság
világnap
depresszió
Pap Ágota
Sági Zoltán

Most

18:59

Család, mindenki bástyája

A párok több mint felének csak egy gyermeke van és ezen változtatni kell - jelentette ki Darija Kisić Vranjéban, a Család, mindenki bástyája elnevezésű projekt eredményeinek bemutatásán.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.