Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Az önkéntes fegyveres katonai szolgálatot népszerűsítették Szabadkán

2021.10.05
17:56
2021.10.05
19:23
Forrás
Pannon RTV
A 19 és 30 éves kor közötti férfiak és nők jelentkezését várja a Szerb Katonaság. A pályázati felhívás folyamatosan elérhető többek között a katonaság honlapján is.

Az Építészeti Kar előcsarnokában megtartott eseményre szórólapokkal, valamint kisfilmmel készültek a védelmi minisztérium szabadkai központjának illetékesei.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A 19 és 30 éves kor közötti férfiak és nők jelentkezését várja a Szerb Katonaság. A pályázati felhívás folyamatosan elérhető többek között a katonaság honlapján is. Az érdeklődök a kitöltött jelentkezési lapjukat a Védelmi Minisztérium szabadkai és topolyai, csütörtökön pedig a kishegyesi központjában adhatják át. Az önkéntes fegyveres katonai szolgálat hat hónapig tart. Az első, egy és fél hónapos képzési időszakot a vajdasági jelentkezők Zomborban töltik, majd másfél hónapos speciális képzés következik különböző helyszíneken.

Siniša Rangelov, a Védelmi Minisztérium szabadkai központjának vezetője alezredes: „Mik az újdonságok az önkéntes fegyveres katonai szolgálattal kapcsolatban? A hat hónapos önkéntes katonai szolgálatért a katona 132 ezer dináros juttatásban részesül. Decembertől, a következő katonáknak a juttatást megnövelik. Havonta mintegy 35 ezret tesz majd ki. Hat hónapra ez mintegy 210 ezer dinárt jelent majd. Ez mintegy 63 százalékos növekedés.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Ezenkívül az önkéntesnek fedezik az útiköltségeit, 10 nap eltáv is megilleti, valamint az étkeztetése, elszállásolása és a felszerelése is a hat hónapos önkéntes fegyveres katonai szolgálat alatt ingyenes.

Bojan Šoralov, az Észak-Bácskai Körzet vezetője: „Teljes mértékben támogatom a Védelmi Minisztérium szabadkai központját, hogy a polgárainkat, a fiataljainkat irányítsák a katonaság felé, és népszerűsítsék az önkéntes fegyveres katonai szolgálatot. Amellett, hogy önkéntesen szolgálhatják hazájukat és polgáraikat, lehetőségük lesz arra, hogy önálló, felnőtt emberré váljanak, akik dönthetnek a saját sorsukról.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A szabadkai Építészeti Kar hallgatója Miroslav Karan. A népszerűsítő reklámfilm megtekintése után most már azon gondolkodik, hogy önkéntesként jelentkezik majd a Szerb Katonasághoz.

„Véleményem szerint minden szerbiai lakosnak gondolkodnia kell a rendes katonai szolgálat letöltésről. Meggyőződésem, hogy be kell ismét vezetni a rendes katonai szolgálatot, mert szerintem az a fiatalokat fegyelemre neveli.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Újdonságok közé tartozik az is, hogy az e-Uprava honlapján is jelentkezhetnek az önkéntes katonai szolgálatra az érdeklődök.

szerb katonaság
Siniša Rangelov
Bojan Šoralov

Most

08:55

Folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei

A BL keddi játéknapján 8 mérkőzést játszanak. Az est két igazi rangadót tartogat a fociszurkolók számára: az Inter Milan a Barcelona csapatát látja vendégül, míg a csoportjában eddig hibátlanul teljesítő Napoli az Ajax otthonába látogat.
07:11

Milyen vizet iszunk?

Évente átlagosan 70 liter palackozott vizet fogyaszt egy szerbiai polgár. Ez a szám minden évben 10 és 20 százalék közötti növekedést mutat - mondják a belgrádi Városi Közegészségügyi Intézet szakemberei.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.