Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Az önkéntes fegyveres katonai szolgálatot népszerűsítették Szabadkán

2021.10.05
17:56
2021.10.05
19:23
Forrás
Pannon RTV
A 19 és 30 éves kor közötti férfiak és nők jelentkezését várja a Szerb Katonaság. A pályázati felhívás folyamatosan elérhető többek között a katonaság honlapján is.

Az Építészeti Kar előcsarnokában megtartott eseményre szórólapokkal, valamint kisfilmmel készültek a védelmi minisztérium szabadkai központjának illetékesei.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A 19 és 30 éves kor közötti férfiak és nők jelentkezését várja a Szerb Katonaság. A pályázati felhívás folyamatosan elérhető többek között a katonaság honlapján is. Az érdeklődök a kitöltött jelentkezési lapjukat a Védelmi Minisztérium szabadkai és topolyai, csütörtökön pedig a kishegyesi központjában adhatják át. Az önkéntes fegyveres katonai szolgálat hat hónapig tart. Az első, egy és fél hónapos képzési időszakot a vajdasági jelentkezők Zomborban töltik, majd másfél hónapos speciális képzés következik különböző helyszíneken.

Siniša Rangelov, a Védelmi Minisztérium szabadkai központjának vezetője alezredes: „Mik az újdonságok az önkéntes fegyveres katonai szolgálattal kapcsolatban? A hat hónapos önkéntes katonai szolgálatért a katona 132 ezer dináros juttatásban részesül. Decembertől, a következő katonáknak a juttatást megnövelik. Havonta mintegy 35 ezret tesz majd ki. Hat hónapra ez mintegy 210 ezer dinárt jelent majd. Ez mintegy 63 százalékos növekedés.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Ezenkívül az önkéntesnek fedezik az útiköltségeit, 10 nap eltáv is megilleti, valamint az étkeztetése, elszállásolása és a felszerelése is a hat hónapos önkéntes fegyveres katonai szolgálat alatt ingyenes.

Bojan Šoralov, az Észak-Bácskai Körzet vezetője: „Teljes mértékben támogatom a Védelmi Minisztérium szabadkai központját, hogy a polgárainkat, a fiataljainkat irányítsák a katonaság felé, és népszerűsítsék az önkéntes fegyveres katonai szolgálatot. Amellett, hogy önkéntesen szolgálhatják hazájukat és polgáraikat, lehetőségük lesz arra, hogy önálló, felnőtt emberré váljanak, akik dönthetnek a saját sorsukról.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A szabadkai Építészeti Kar hallgatója Miroslav Karan. A népszerűsítő reklámfilm megtekintése után most már azon gondolkodik, hogy önkéntesként jelentkezik majd a Szerb Katonasághoz.

„Véleményem szerint minden szerbiai lakosnak gondolkodnia kell a rendes katonai szolgálat letöltésről. Meggyőződésem, hogy be kell ismét vezetni a rendes katonai szolgálatot, mert szerintem az a fiatalokat fegyelemre neveli.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Újdonságok közé tartozik az is, hogy az e-Uprava honlapján is jelentkezhetnek az önkéntes katonai szolgálatra az érdeklődök.

szerb katonaság
Siniša Rangelov
Bojan Šoralov

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.