Ugrás a tartalomra

Az önkéntes katonai szolgálatot népszerűsítették Szabadkán

2023.01.24
14:57
2023.01.24
16:13
Forrás
Pannon RTV
38 ezer dináros havi juttatást kapnak azok a fiatalok, akik hat hónapos önkéntes, fegyveres katonai szolgálatra jelentkeznek a Szerbiai Katonaság kötelékében.

Az önkénteseket évente négyszer, márciusban, júniusban, szeptemberben és decemberben sorozzák be. A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában az önkéntes katonai szolgálatot népszerűsítették, az érdeklődés nagy volt a fiatalok körében.

Az önkéntes fegyveres katonai szolgálatra a szerbiai állampolgársággal rendelkező 19 és 30 év közötti fiatalok jelentkezhetnek, férfiak és nők egyaránt. A katonai szolgálat összesen hat hónapig tart tehát, ebből másfél hónap az alap-, másfél hónap a szakosított kiképzés, majd pedig három hónap általános kiképzés következik.

Mindezt egy alapos egészségi állapotfelmérés előzi meg, amit Újvidéken végeznek el. A 38 ezer dináros havi juttatáson túl útiköltséget, tíznapos egyszeri eltávozást, egészségbiztosítást, egyenruhát és teljes ellátást kapnak a katonák a laktanyában.

A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola diákjai körében nagy volt az érdeklődés. Nógrádi Edvin harmadikos diák a középiskola befejeztével szeretne elmenni katonának. „Persze, bevállalnám, mivel igazából szerintem jó, hogyha tanulnánk egy kis önfegyelmezést. És igazából, amiket olvastam róla, ez elég hasznos lenne tényleg minden ember számára, és a fiatalok számára.”

A szabadkai önkormányzat támogatja az önkéntes katonai szolgálat népszerűsítését, mondta Srđan Samardžić, a Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja. A katonaság a kihívásokkal teli világunkban a békét és a biztonságot szavatolja. „Szerbia elkötelezett a béke iránt, a gazdasági és infrastrukturális fejlődés iránt, új munkahelyek teremtésében, az életszínvonal növelésében, mindezzel együtt a védelmi rendszerbe való beruházásokban és a katonák életszínvonalának javításában. Mindezek célja a biztonság szintjének emelése.”

A Védelmi Minisztérium szabadkai regionális központjában, valamint annak topolyai és kishegyesi irodáin kívül bármelyik postahivatalban kitölthető és átadható a jelentkezési lap. Elektronikus úton, az eUprava portálon keresztül is lehet jelentkezni önkéntes sorkatonai szolgálatra, mondta Siniša Rangelov, alezredes, a Védelmi Minisztérium szabadkai központjának vezetője. „Az önkéntes katonai szolgálat letöltése után a jelölt munkába állhat a Szerbiai Katonaság kötelékében, a Védelmi Minisztériumban, a Belügyminisztériumban, a büntetés-végrehajtási intézetekben, börtönökben, az őrző-védő ügynökségeknél, és hasonló helyeken.”

A másfél hónapos alapkiképzésre Zomborba, Valjevóba vagy Leskovacra küldik a leendő kiskatonákat. További másfél hónapot Požarevacon, Kruševacon, Gornji Milanovacon vagy Batajnicán töltenek el a szakosított képzésen, kívánságuk, illetve a Szerbiai Katonaság szükségletei alapján.

Jelentkezni egész évben lehet. Az érdeklődők bővebb információt kaphatnak Szabadkán a Raichle Ferenc Park 1-es szám alatt, illetve a 024/552-878-as telefonszámon.

önkéntes katona
Ivan Sarić Műszaki Iskola
Szabadka
Srđan Samardžić

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.