Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Az önkéntes katonai szolgálatot népszerűsítették Szabadkán

2023.01.24
14:57
2023.01.24
16:13
Forrás
Pannon RTV
38 ezer dináros havi juttatást kapnak azok a fiatalok, akik hat hónapos önkéntes, fegyveres katonai szolgálatra jelentkeznek a Szerbiai Katonaság kötelékében.

Az önkénteseket évente négyszer, márciusban, júniusban, szeptemberben és decemberben sorozzák be. A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában az önkéntes katonai szolgálatot népszerűsítették, az érdeklődés nagy volt a fiatalok körében.

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Az önkéntes fegyveres katonai szolgálatra a szerbiai állampolgársággal rendelkező 19 és 30 év közötti fiatalok jelentkezhetnek, férfiak és nők egyaránt. A katonai szolgálat összesen hat hónapig tart tehát, ebből másfél hónap az alap-, másfél hónap a szakosított kiképzés, majd pedig három hónap általános kiképzés következik.

Mindezt egy alapos egészségi állapotfelmérés előzi meg, amit Újvidéken végeznek el. A 38 ezer dináros havi juttatáson túl útiköltséget, tíznapos egyszeri eltávozást, egészségbiztosítást, egyenruhát és teljes ellátást kapnak a katonák a laktanyában.

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola diákjai körében nagy volt az érdeklődés. Nógrádi Edvin harmadikos diák a középiskola befejeztével szeretne elmenni katonának. „Persze, bevállalnám, mivel igazából szerintem jó, hogyha tanulnánk egy kis önfegyelmezést. És igazából, amiket olvastam róla, ez elég hasznos lenne tényleg minden ember számára, és a fiatalok számára.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

A szabadkai önkormányzat támogatja az önkéntes katonai szolgálat népszerűsítését, mondta Srđan Samardžić, a Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja. A katonaság a kihívásokkal teli világunkban a békét és a biztonságot szavatolja. „Szerbia elkötelezett a béke iránt, a gazdasági és infrastrukturális fejlődés iránt, új munkahelyek teremtésében, az életszínvonal növelésében, mindezzel együtt a védelmi rendszerbe való beruházásokban és a katonák életszínvonalának javításában. Mindezek célja a biztonság szintjének emelése.”

A Védelmi Minisztérium szabadkai regionális központjában, valamint annak topolyai és kishegyesi irodáin kívül bármelyik postahivatalban kitölthető és átadható a jelentkezési lap. Elektronikus úton, az eUprava portálon keresztül is lehet jelentkezni önkéntes sorkatonai szolgálatra, mondta Siniša Rangelov, alezredes, a Védelmi Minisztérium szabadkai központjának vezetője. „Az önkéntes katonai szolgálat letöltése után a jelölt munkába állhat a Szerbiai Katonaság kötelékében, a Védelmi Minisztériumban, a Belügyminisztériumban, a büntetés-végrehajtási intézetekben, börtönökben, az őrző-védő ügynökségeknél, és hasonló helyeken.”

A másfél hónapos alapkiképzésre Zomborba, Valjevóba vagy Leskovacra küldik a leendő kiskatonákat. További másfél hónapot Požarevacon, Kruševacon, Gornji Milanovacon vagy Batajnicán töltenek el a szakosított képzésen, kívánságuk, illetve a Szerbiai Katonaság szükségletei alapján.

Jelentkezni egész évben lehet. Az érdeklődők bővebb információt kaphatnak Szabadkán a Raichle Ferenc Park 1-es szám alatt, illetve a 024/552-878-as telefonszámon.

önkéntes katona
Ivan Sarić Műszaki Iskola
Szabadka
Srđan Samardžić

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.