Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Az ortodox hívőknek ma nagycsütörtök van

2022.04.21
08:51
2022.04.21
17:54
Forrás
Szerbiai RTV
Jézus és az apostolok utolsó vacsorájára emlékeznek.

Ezen a napon Jézus tanítványaival visszatért Jeruzsálembe. Az utolsó vacsorán létrehozta az úrvacsora szentségét, megosztva a kenyeret és a bort, azokkal a szavakkal, amelyek ma is hallhatók a szent liturgia során. Ezután megmosta tanítványai lábát, arra tanítva őket, hogy szolgálják egymást. Ekkor már nyíltan beszélt a közelgő szenvedéséről, majd Júdás árulása következett, és a Gecsemáné kertből Isten fiát elvezették a katonák.

Nagycsütörtökön szent liturgiát mutatnak be az ortodox hívőknek, este tizenkét részt olvasnak fel az evangéliumból Jézus szenvedéséről. A templomokban kikötik az örömöt jelképező harangot, és majd csak húsvétkor szólal meg újra. Egyes helyeken ezen a napon kezdik festeni a húsvéti tojást.

nagycsütörtök
ortodox
ortodox húsvét

Most

08:21, Frissítve: 08:33

Az eső vízesésként zúdult Dél-Koreára

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros régiójában hétfőn. Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak, a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket.
17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Népszerű