Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Az ősök tiszteletét szimbolizálja a Bajsán felállított kopjafa

2019-05-25
12:06
2019-05-25
17:06
Forrás
Pannon RTV
Felavatták Bajsán a falu első világháborúban elesett hőseinek emlékét őrző kopjafát.

A negyvenhárom név szerint ismert áldozat és az ismeretlen elhunytak lelki üdvéért közösen imádkoztak a jelenlevők, valamint koszorúzással rótták le kegyeletüket.

A Magyar Tájszoba és alkotóház udvarán felállított kopjafát Hajnal Jenő, az MNT elnöke, valamint a kopjafa készítője, Dávid Sándor jászszentandrási népi iparművész és az elhunyt hősök neveit felkutató Dávid Áron jászszentandrási régész leplezték le.

A negyvenhárom áldozat emlékére patkószögeket vertek a kopjafába, egy szöget pedig az eddig ismeretlen áldozatok tiszteletére. A kopjafa tölgyből készült, az erő, kitartás, nemes lelkület, bölcsesség hordozója, ami szimbolizálja az ősök tiszteletét, a rendületlen kitartást.

Dávid Sándor, alelnök, Csillagvirág Népművészeti Egyesület, Heves, Magyarország: „Ennél a kopjafánál figyelembe vettem, hogy katonákról, hősi halottakról van szó. A felülről induló lángnyelvet ábrázoló motívum, a viszonylag hosszú nyakszerűség, ahová kerültek a patkószegek, egyrészt azért kellett, hogy hosszú legyen, mert egyrészt maga a névsor is elég hosszú, és talán a hősi halottaknak egy kifejezője ez a hosszú nyakrész.”

A kopjafát Dolinszky Márta, evangélikus esperes áldotta meg, majd a jelenlévők közösen imádkoztak az elhunytak lelki üdvéért és elhelyezték a kegyelet virágait.

Lackovics Károly, tanácselnök, Bajsa HK (VMSZ): „Méltóképpen tudunk emlékezni a bajsaiakra, akik az első világháborúban elhunytak, és ez nagyon jelentős pillanat kis falunk életében.”

A kopjafa múltra és jelenre emlékeztet bennünket, mondta avatóbeszédében Hajnal Jenő, az MNT elnöke: „Csodálatos ez a közösség, mert mindig a jövőre is odafigyel, a jövőnek próbálja mindazt továbbadni, ami úgy tűnt, hogy száz év alatt elfelejthetővé válik. A jövő pedig a fiatalok feladata lesz, hogy miként tudják, hogyan tudják mindezt megőrizni, hogyan tudják úgy továbbadni ezeket az emlékeket, ezt az örökséget, amelynek a legfontosabb üzenete egy dolog lehet - egy nemzet vagyunk, és ezer éve ezen a tájon élünk, közösséget teremtünk, családot alapítunk és jövőt remélünk.”

A rendezvény a bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre és a hevesi Csillagvirág Népművészeti Egyesület közös szervezésében valósult meg. A megemlékezést a bajsai Csalogány Népdalkör, valamint Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter jászsági zenészek tették ünnepélyessé. A művelődési program részeként bemutatták Erdész Judit Mária bajsai fehérhímzésekről szóló könyvét, valamint kiállítás nyílt a bajsai és a hevesi hímzésekből.

Bajsa
kopjafa
Dávid Sándor
Dolinszky Márta
Lackovics Károly
Hajnal Jenő

Most

19:14, Frissítve: 19:22

A kormány támogatja az egészségturizmust

Szerbia 2015 óta jelen van a legismertebb egészségügyi vásárokon, Londonban, Berlinben, Madridban, Moszkvában, és egyre több ember érkezik az országba valamilyen egészségügyi beavatkozás miatt.

Népszerű

Ismét összefogtak az oromi és csantavéri termelők

Újraszántották a két falut összekötő több mint 5 kilométeres földesutat. A forgalmas útszakasz nagyon rossz állapotban volt, ezért döntöttek úgy a gazdák, hogy saját maguk oldják meg a problémát.

Kiemelték a Hableány turistahajót

A turistahajó május 29-én süllyedt el 35 emberrel. A fedélzetén 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott.