Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Az összetartozás jegyében - Törökbecsén szervezett találkozót a KÉK

2020.09.27
17:47
2020.09.27
18:03
Forrás
Pannon RTV
A nemzeti összetartozás évének jegyében szervezett ismeretterjesztő napot a Keresztény Értelmiségi Kör Törökbecsén. Vajdaság tizennégy településéről mintegy százan érkeztek a Tisza-menti községbe.
Pannon RTV/Zséli Ágnes

A találkozót a helyi Aracs Turizmus is támogatta.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

Nemzetünk nagyjai - honfoglaló elődeinkről beszélt előadásában Muhi Béla tanár a törökbecsei Szent István király templomban, míg Korenchy László helytörténész a magyar találmányokról.

Pannon RTV/Zséli Ágnes

A Keresztény Értelmiségi Kör rendezvényeinek fénypontja minden alkalommal a szentmise közös ünneplése. 

Mellár József törökbecsei esperes-plébános: „Az oltári szentségben a jelenlévő Jézus mindig szeretetet ad nekünk is, vele egyesülünk, de képessé tesz arra is, hogy másokra odafigyeljünk, és így ez a mai nap is lényegében az összetartozást akarta kifejezni a szentmisével is.”

Pannon RTV/Zséli Ágnes

A résztvevők kilátogattak a magyarság kultikus emlékhelyéhez, a bánsági rónaságból kimagasló aracsi pusztatemplomhoz.

Kókai Jolán, a KÉK kishegyesi alelnöke: „Magyarnak születtem, magyar nótát dalolt a dajka felettem, igazi magyarnak érzem magam, itt jól érzem magam.”

Pannon RTV/Zséli Ágnes

A több mint hatszáz tagot számláló civil szervezet a találkozó helyszínéül nem véletlenül választotta Törökbecsét, az aracsi pusztatemplomot. 

Szabó László, a KÉK törökbecsei elnöke: „Azt üzeni, hogy a kereszténység az az út, az a fény amelyen haladni kell a jövő nemzedéknek, generációnak is.”

Pannon RTV/Zséli Ágnes

A Keresztény Értelmiségi Kör együttműködik az egész Kárpát-medence magyarságával.

Szabó Károly, a KÉK elnöke: „A Keresztény Értelmiségi Körnek nagyon fontos, hogy az összetartozást, a magyarságot a Trianon évében valóban megünnepeljük, hiszen mi együttműködünk a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetségével.”

A következő találkozó október végén lesz a Horgos melletti Domus Pacisban.

KÉK
Keresztény Értelmiség Kör
Törökbecse
aracsi pusztatemplom
nemzeti összetartozás
Mellár József
szentmise

Most

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.