Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

„Az a régió az erős, amely megteremti saját hajtómotorját”

2019-10-18
18:09
2020-02-08
12:16
Forrás
Pannon RTV
Az elsőéves egyetemisták és a felsőbb éves demonstrátorok írták alá ösztöndíjszerződéseiket az újvidéki Európa Kollégiumban.

Az ösztöndíjprogram elemeit képezi többek között a szerb nyelvi felzárkóztatási képzés, az egyetemi felkészítők és a demonstrátori program is – jegyezték meg az eseményen.

Az ösztöndíjas fiatalok elmondták, hogy sokat jelent számukra a támogatás. „Számomra nagyon sokat jelent, mivel az ösztöndíj mellett nem tudtam pénzt félrerakni a nyelvvizsgákra és egy kicsit lemaradtam ezzel. Viszont most, ahogy megkaptam a demonstrátori ösztöndíjat, így tudok a nyelvvizsgára is félretenni” - mondta Holpert Csilla, nemesmiliticsi demonstrátor.

Az ünnepi szerződéskötés keretében elhangzott, hogy ez a program segíti a fiatalok szülőföldön való boldogulását. Ezzel Ágyas Ádám, szabadkai elsőéves egyetemista is egyezik: „Fontos az, hogy a itt magyarok támogatva legyenek. Nagyon hasznos dolgokra lehet költeni ezt a pénzt, esetleg lakhatásra, itt élésre. Jó dolognak tartom ezt az ösztöndíjat.”

A vajdasági magyar fiatalok szülőföldön való továbbtanulásának az ösztönzése a fő célja a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjpályázatainak, amelyet kilencedik éve hirdetnek meg - nyilatkozta Jerasz Anikó. Az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke kiemelte: a program hozzájárul ahhoz, hogy szakképzett friss diplomásokkal erősödjön a vajdasági magyarság. „Az első generációs ösztöndíjasok mára a munka világában tevékenykednek. Egy részük már kutatói munkába is fogott, vagy valamilyen vezetői pozíciót tölt be, esetleg civil szervezetet vezet, azaz erősíti a vajdasági magyar értelmiségi közösséget. Az a régió az erős, amely megteremti saját hajtómotorját” - hangsúlyozta Jerasz Anikó.

A Magyar Nemzeti Tanács a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával biztosítja a szükséges forrásokat az ösztöndíjak pénzeléséhez, a Bethlen Gábor Alapkezelő zrt-vel együttműködve. Az eseményen jelen volt mások mellett Fremond Árpád és Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselői, valamint Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője is.

Jerasz Anikó
MNT
ösztöndíj
felsőoktatás
Európa Kollégium
Újvidék
Magyar Nemzeti Tanács

Most

21:47, Frissítve: 22:05

Előttünk a jégvédelmi szezon

A Közügyekben Bognár Pásztor Hajnalka, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa elmondta, Szabadkán a tavalyról megmaradt jégvédelmi rakéták mellé idén újabb ötvenet vásároltak.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.