Ugrás a tartalomra

Az új magyar Polgári Törvénykönyv gyakorlati alkalmazásáról

2022.11.12
12:44
2022.11.12
15:54
Forrás
Pannon RTV
Az új magyar Polgári Törvénykönyv gyakorlatban való alkalmazásáról tanácskoztak szerbiai és magyarországi magyar nemzetiségű kutatók Újvidéken.

A tartományi képviselőházban megtartott szakmai jellegű találkozó a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság szervezésében valósulhatott meg.

A magyar országgyűlés 2013-ban fogadta el az új magyar Polgári Törvénykönyvet. A VMTT tanácskozásán az azóta eltelt közel egy évtized alatt szerzett tapasztalatokat vitatták meg a résztvevő kutatók. A rövidebb nevén Ptk.-ként ismert kódex a személyek alapvető vagyoni és személyi viszonyait szabályozza.

Sándor István, az MTA doktora, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora: „Gyakorlatilag meghatározza a magánjogi jogviszonyok kereteit. Ugyanakkor viszont rugalmas a társadalmi és gazdasági változásokra, a különböző műszaki jellegű újításokra. Például a globalizáció által felhozott e-kommunikációnak a jelenségére hiteles válaszokat tud adni. Ebből eredendően a Ptk. egy állandó anyagot képez, de folyamatosan megújul és egyes részterületeken újabb és újabb területek kerülnek szabályozásra.”

A 2014-ben hatályba lépett új törvénykönyv jelentős változásokat vezetett be a polgári jogban. A korábbi változat szövegének körülbelül felét őrizte meg, negyedét korrigálta, negyedrészben pedig lényegileg megváltozott, új tartalmat kapott. 2016-ban további módosításokon esett át.

Szalma József, akadémikus, a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság: „A régi polgári törvénykönyv a személyiségi jogosultságokat elkerülte, nem szabályozta. A modern európai polgári törvénykönyvekhez képest és azokkal összhangban a nem vagyoni, tehát a személyiségi jogosultságokat, emberi méltóság például, az új magyar polgári törvénykönyv szabályozza.”

A Vajdasági Magyar Tudományos Társaság elsődleges célja, hogy hozzájáruljon a vajdasági magyar nyelvű tudományosság fejlesztéséhez. Az újvidéki tanácskozást 21. alkalommal szervezték meg.

törvény
törvények
Újvidék
MTA
Sándor István
Vajdasági Magyar Tudományos Társaság

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.