Ugrás a tartalomra
Újvidéki Egyetem
Pannon RTV/Juhász Andrea

Az újvidéki Magyar Tanszék hat évtizedes munkáját díjazták Budapesten

2019-08-19
13:18
2019-08-19
17:18
Forrás
Pannon RTV
Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat kapott Budapesten az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke.

Az intézményben ebben a tanévben a korábbi évekhez képest rekordnak számító 20 hallgató kezdi majd meg tanulmányait.

Az indoklás szerint a díjat a tanszék az anyanyelvi tanár-, fordító- és újságíróképzés, valamint a tudományos kutatások és kiadványok megjelentetése területén végzett 6 évtizedes tevékenységéért kapta. Kiemelték, ezzel nagymértékben hozzájárult a vajdasági magyar kulturális és szellemi utánpótlás biztosításához, egyúttal a térségben élő magyarok identitásának megőrzéséhez. A díjat Dr. Toldi Éva tanszékvezető vette át: „Mi tudjuk, hogy ez a tanszék történetének szól. Annak a 60 évnek, amely a tanszék mögött áll. A tanszék magyartanár képzéssel kezdte a működését. Az utóbbi időben azonban a kulturális élet minden területét lefedi. Fordítókat, lektorokat, újságírókat is képez. Ez ennek a munkának az elismerése és nagyon örülünk neki.”

Kallós Zoltán
Külhoni Magyarságért Díj
Magyar Tanszék
Újvidéki Egyetem
Bölcsészettudományi Kar
Budapest

Most

12:30, Frissítve: 12:36

Szigorúbb ellenőrzés az osztrák határon

A Szerbiában megjelent afrikai sertéspestis miatt az osztrák vámhatóság szigorúbb ellenőrzést rendelt el, a kór terjedésének megfékezése céljából. A vámosok elsősorban a személygépkocsikat ellenőrzik.
11:58, Frissítve: 12:05

Trópusi vihar sújtja Texast

Több mint ezer embert evakuáltak vagy mentettek ki csütörtökön az Egyesült Államokban a texasi Houston városából, amelyet az Imelda nevű trópusi vihar sújt.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.