Ugrás a tartalomra
Tanjug/Jovana Nikolić

Az utak nagy része járható, egyes helyeken még gond van az áramellátással

2023.02.06
08:41
2023.02.06
16:14
Forrás
Pannon RTV
Főleg Szerbia középső és déli részén okozott gondot a nagyobb mennyiségű hó és az erős szél. A hóátfúvások miatt egyes utak járhatatlanná váltak. A téli szolgálatok munkatársai folyamatosan a terepen dolgoznak.

Továbbra is komoly fennakadásokat okoz a heves időjárás és az erős havazás a hegyvidéken. Trgovište önkormányzata rendkívüli állapotot hirdetett. A Kopaonik felé vezető utak azonban most már járhatók. Jelenleg nincs veszélyeztetett állampolgár, a fontosabb utakat pedig folyamatosan tisztítják – hangsúlyozzák az illetékesek.

Momčilo Mitrović, Ivanjica község vezetője:
Nagyon sok problémánk van a vidéki, távoli helyi közösségekben. Nem minden út járható, sokan kerültek a hó fogságába, de nagyon fontos, hogy ne legyenek kiszolgáltatott háztartások.
Prioritás szerint tisztítottuk az utakat, elsősorban azokat, amelyeken ma iskolába mennek a gyerekek, a dialízisre szoruló betegek és minden egyéb egészségügyi központba érkező hívás miatt, ha az emberek segítségre szorulnak.”

Luka Čaušić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott vezetője szerint a helyzet jelenleg nem kritikus, nem zajlik lakossági evakuálás és folyamatos a kommunikáció a helyiekkel. Jelenleg 1776 fogyasztónál nincs áram.

Most ezeket az utakat megtisztították, ilyen értelemben nem áll fenn veszély. Természetesen, amikor ezek az ismeretlen utak irányába indul valaki, mint amilyen a Golija, a Zlatar, a Zlatibor, a Vlasina fen
nsík és Čemernik vagy Besna Kobila is, fel kell készülnie arra, hogy  az útnak egy olyan szakaszával találkozhat, amely kategórián kívüli ezért havas lehet.

Egész Szerbiában fagypont alatti hőmérsékleteket mérhetünk ma, a leghidegebb Kopaonikon volt, ahol a reggeli órákban mínusz 16 Celsius-fokot mértek. A Fekete csúcson (Crni Vrh) mínusz 13, a Zlatiboron mínusz 12, Sjenicán mínusz 10 Celsius-fok van. A legmelegebb Kruševac és Negotin mínusz 4 fokkal, mínusz 5 Celsius-fokot pedig Belgrádban, Valjevóban, Loznicán, Kragujevacon, Kraljevóban, Ćuprijan, Nišben és Leskovacon mértek.

hóesés

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.

Népszerű