Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Baba- és játékkiállítás nyílt Topolyán

2018-05-07
11:53
2018-05-07
17:00
Forrás
Pannon RTV
Baba- és játékkiállítás nyílt Topolyán a moziterem előcsarnokában a helyi Nefelejcs kézimunkacsoport szervezésében. A régi babákon kívül a környékbeli kiállító csoportok saját munkáikat is bemutatják.

Pólyásbabák, régi, népviseletbe öltöztetett babák, valamint saját készítésű rongy- és szőttesjátékok is láthatóak a topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport kiállításán.

A helyi kézimunkacsoportok, valamint a bácsfeketehegyi Hesztia nőszervezet is elhozta babagyűjteményét és a saját készítésű munkáit. Major Márta, elnök, Hestia Nők Egyesülete, Bácsfeketehegy: „Mi összeszedtük a régi babákat, és mindegyik új ruhát kapott, mert már elég kopottak voltak a ruhák, mert zöme a babáknak olyan ötven év körüli, velem egyidősek mondhatjuk, de van idősebb baba is.”

Régen a babákat nagy becsben tartották, a tisztaszobák díszei voltak. A kiállított Olaszországból származó babájával keveset játszott - mondta Simon Julianna, a topolyai Nagyapáti Kukac Péter Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat tagja, és hozzátette: „Az ötvenes években még nem voltak babák, és az anyukám a kispárnát összegöngyölítette és kisebb ruhákba felöltöztettük, és az volt az első babám. Utána kezdődött a rongybabavarrás, amikor már nagyobbacska voltam, akkor varrogattam a rongybabákat, a mai napon az unokáimnak is varrtam rongybabákat és odahaza babákat gyűjtök.”

A kiállításon több mint hetven baba látható. A cél a babák népszerűsítése, és a velük való játék hagyományának átadása. Paul Szikora Erzsébet, elnök, Nefelejcs kézimunkacsoport, Topolya: „Állandóan azon vagyunk, hogy gyarapítsuk és megmutassuk a felnövő generációnak azokat a babákat, amikkel a szülők, a nagymamák játszottak. Ez annak idején nekünk nagy örömet jelentett, úgy gondolom, hogy a mai felnövő generáció is megismeri ezeket a játékokat, megkapónak tartja. A mai gyerekek is szívesen játsszanak vele.”

A baba- és játékkiállítás péntekig tart nyitva, minden nap tíztől tizennyolc óráig. A kiállítás utolsó napján az érdeklődők meg is vásárolhatják a bemutatott kézi készítésű rongy-, horgolt és szőttesbabákat, játékokat.

Topolya
baba
játék

Most

07:21

Magyarország: 23 új fertőzött, 4 halott

Újabb 23 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3816 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Az aktív fertőzöttek száma 1311 főre csökkent.
06:52, Frissítve: 06:58

Elhalasztották a SpaceX kilövését

A rossz időjárás miatt mégsem indították útnak szerdán a floridai űrállomásról a SpaceX magánvállalat űrhajóját, amely amerikai asztronautákat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra.
22:39

Palics várja a turistákat

Újraindulnak júniustól az ingyenes városnéző gyalogtúrák Szabadkán, jelentette be a Város Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója.
21:31, Frissítve: 21:37

Támad a levéltetű – mit tehetünk?

A karantén és a kijárási tilalom miatt, aki csak tehette, igyekezett szépítgetni a kertjét, udvarát. Hiába azonban a kis fák eddigi gondozása, ha kártevők jelennek meg rajta. Mit tehetünk ilyenkor?

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.