Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Baba- és játékkiállítás nyílt Topolyán

2018.05.07
11:53
2018.05.07
17:00
Forrás
Pannon RTV
Baba- és játékkiállítás nyílt Topolyán a moziterem előcsarnokában a helyi Nefelejcs kézimunkacsoport szervezésében. A régi babákon kívül a környékbeli kiállító csoportok saját munkáikat is bemutatják.

Pólyásbabák, régi, népviseletbe öltöztetett babák, valamint saját készítésű rongy- és szőttesjátékok is láthatóak a topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport kiállításán.

A helyi kézimunkacsoportok, valamint a bácsfeketehegyi Hesztia nőszervezet is elhozta babagyűjteményét és a saját készítésű munkáit. Major Márta, elnök, Hestia Nők Egyesülete, Bácsfeketehegy: „Mi összeszedtük a régi babákat, és mindegyik új ruhát kapott, mert már elég kopottak voltak a ruhák, mert zöme a babáknak olyan ötven év körüli, velem egyidősek mondhatjuk, de van idősebb baba is.”

Régen a babákat nagy becsben tartották, a tisztaszobák díszei voltak. A kiállított Olaszországból származó babájával keveset játszott - mondta Simon Julianna, a topolyai Nagyapáti Kukac Péter Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat tagja, és hozzátette: „Az ötvenes években még nem voltak babák, és az anyukám a kispárnát összegöngyölítette és kisebb ruhákba felöltöztettük, és az volt az első babám. Utána kezdődött a rongybabavarrás, amikor már nagyobbacska voltam, akkor varrogattam a rongybabákat, a mai napon az unokáimnak is varrtam rongybabákat és odahaza babákat gyűjtök.”

Pannon RTV

A kiállításon több mint hetven baba látható. A cél a babák népszerűsítése, és a velük való játék hagyományának átadása. Paul Szikora Erzsébet, elnök, Nefelejcs kézimunkacsoport, Topolya: „Állandóan azon vagyunk, hogy gyarapítsuk és megmutassuk a felnövő generációnak azokat a babákat, amikkel a szülők, a nagymamák játszottak. Ez annak idején nekünk nagy örömet jelentett, úgy gondolom, hogy a mai felnövő generáció is megismeri ezeket a játékokat, megkapónak tartja. A mai gyerekek is szívesen játsszanak vele.”

A baba- és játékkiállítás péntekig tart nyitva, minden nap tíztől tizennyolc óráig. A kiállítás utolsó napján az érdeklődők meg is vásárolhatják a bemutatott kézi készítésű rongy-, horgolt és szőttesbabákat, játékokat.

Topolya
baba
játék

Most

08:36, Frissítve: 09:00

Legyen kéznél az esernyő!

Változékony és általában felhős idő lesz a hét nagy részében. Ma még 12, holnap 14 fok lesz, azután némileg magasabb hőmérsékleteket mérhetünk, szerdától 18 fok körül vagy afelett alakulnak a maximumok.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!