Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Baba- és játékkiállítás nyílt Topolyán

2018-05-07
11:53
2018-05-07
17:00
Forrás
Pannon RTV
Baba- és játékkiállítás nyílt Topolyán a moziterem előcsarnokában a helyi Nefelejcs kézimunkacsoport szervezésében. A régi babákon kívül a környékbeli kiállító csoportok saját munkáikat is bemutatják.

Pólyásbabák, régi, népviseletbe öltöztetett babák, valamint saját készítésű rongy- és szőttesjátékok is láthatóak a topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport kiállításán.

A helyi kézimunkacsoportok, valamint a bácsfeketehegyi Hesztia nőszervezet is elhozta babagyűjteményét és a saját készítésű munkáit. Major Márta, elnök, Hestia Nők Egyesülete, Bácsfeketehegy: „Mi összeszedtük a régi babákat, és mindegyik új ruhát kapott, mert már elég kopottak voltak a ruhák, mert zöme a babáknak olyan ötven év körüli, velem egyidősek mondhatjuk, de van idősebb baba is.”

Régen a babákat nagy becsben tartották, a tisztaszobák díszei voltak. A kiállított Olaszországból származó babájával keveset játszott - mondta Simon Julianna, a topolyai Nagyapáti Kukac Péter Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat tagja, és hozzátette: „Az ötvenes években még nem voltak babák, és az anyukám a kispárnát összegöngyölítette és kisebb ruhákba felöltöztettük, és az volt az első babám. Utána kezdődött a rongybabavarrás, amikor már nagyobbacska voltam, akkor varrogattam a rongybabákat, a mai napon az unokáimnak is varrtam rongybabákat és odahaza babákat gyűjtök.”

A kiállításon több mint hetven baba látható. A cél a babák népszerűsítése, és a velük való játék hagyományának átadása. Paul Szikora Erzsébet, elnök, Nefelejcs kézimunkacsoport, Topolya: „Állandóan azon vagyunk, hogy gyarapítsuk és megmutassuk a felnövő generációnak azokat a babákat, amikkel a szülők, a nagymamák játszottak. Ez annak idején nekünk nagy örömet jelentett, úgy gondolom, hogy a mai felnövő generáció is megismeri ezeket a játékokat, megkapónak tartja. A mai gyerekek is szívesen játsszanak vele.”

A baba- és játékkiállítás péntekig tart nyitva, minden nap tíztől tizennyolc óráig. A kiállítás utolsó napján az érdeklődők meg is vásárolhatják a bemutatott kézi készítésű rongy-, horgolt és szőttesbabákat, játékokat.

Topolya
baba
játék

Most

15:46, Frissítve: 16:57

Az IT új otthonát adták át Szabadkán

Átadták Szabadkán a Digital Hive Kkt. közepes léptékű gazdasági fejlesztés információs technológiai központját a magyar kormány támogatásával, a Prosperitati Alapítvány szervezésében.
15:10

Ismét hőhullám érheti el Nyugat-Európát

A jövő héten ismét hőhullám érheti el Nyugat-Európát - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken Facebook-oldalán. Magyarországot ez a hőhullám várhatóan érdemben nem érinti.
14:02, Frissítve: 18:04

Váratlan utazás...

Mint egy ismeretlen ismerős, úgy lépett a budapesti Papp László Budapest Sportaréna színpadára Paul Anka.

Népszerű

Horgosi lány lett az idei Strandszépe

A zsűri értékelése alapján Szabó Noémi tehette fejére az idei Magyar Szó Strandszépe koronáját. Ő képviseli majd Vajdaságot a magyarországi Magyarok Szépe szépségversenyen.