Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Bácskossuthfalva református családfája

2023.01.17
17:17
2023.01.17
19:47
Forrás
Pannon RTV
Bácskossuthfalva református családfáját kutatja Besnyi Károly helytörténész.

Az egyes családfák feltárása megmutatja, hogy milyen rokoni háló alakult ki a faluban, valamint a település történelméről, a lakosok névhasználatáról, átlagéletkoráról is sok érdekesség kiderülhet.

1786-ban érkeztek tömegesen a falualapító református családok Karcagról, Jászkisérről és Kunmadarasról a jelenlegi Bácskossuthfalva területére. Az első anyakönyvi bejegyzések arról tanúskodnak, hogy már 1785-ben is éltek itt református családok.

Besnyi Károly helytörténész saját családfája elkészítésével kezdte a kutatásokat.

„A három református anyakönyvben több mint 40 ezer bejegyzés van, ez nem jelent ennyi személyt, körülbelül 30 ezer személyről lehet szó, mert van, aki mind a három anyakönyvben szerepel, van, aki viszont nem szerepel mindhárom anyakönyvben, máshol született, máshol kötött házasságot vagy máshol halt meg.”

Jelenleg több mint nyolcezer személy található a készülő családfában.

Besnyi Károly helytörténész: „Ha elkészül egy adatbázis, ennek az elemzése nagyon sok mindenre rá fog mutatni, például az életkorra, a nevek használatára, arra is rámutat, hogy honnan érkeztek az itt lakó emberek. Azt tudjuk, hogy betelepüléskor mintegy 1700 személy a Nagykunságból érkezett, de már a következő években is jöttek más-más településekről.”

Besnyi Károly a Facebookon egy vajdasági családkutató csoportot indított, így kapott segítséget a hasonló kutatásokat végzőktől. A családfakutatás hatalmas terjedelme miatt az adatok digitálisan lesznek elérhetőek az érdeklődők számára.

Bácskossuthfalva
református
családfa
Besnyi Károly
helytörténész

Most

10:38, Frissítve: 11:04

Két nép ezeréves barátsága

Március 23-a lengyel-magyar barátság napja. A két nép barátsága közel ezer évre, Szent László királyig nyúlik vissza. Lengyelország 1939-es német, valamint szovjet megszállását követően elsőként a magyar állam nyújtott segítő kezet a lengyeleknek.
08:57, Frissítve: 09:30

Uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Napirenden szerepel az a javaslat, amely szerint az unió egy éven belül egymillió lőszerrel látná el Ukrajnát. Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy azonnali tűzszünet kell, és el kell kezdeni a béketárgyalásokat.
08:51, Frissítve: 09:54

Széchenyi és a szabadság

Ezzel a címmel szerveztek beszélgetést a VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozat keretében a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.