Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Ballagás az Emmausz Kollégiumban

2023.06.01
10:39
2023.06.01
15:52
Forrás
Pannon RTV
Tíz érettségiző búcsúzott el Kalapis Sztoján atyától, a nevelőtanároktól és a kollégista társaktól tegnap a muzslyai Emmausz fiúkollégiumban.

A Mária Szent Neve plébániatemplomon végzett munkálatok miatt a hálaadó szentmisét ezúttal a kollégium kápolnájában tartották meg.

A ballagók tarisznyájába egy imakönyv, emléklap, maroknyi bánáti föld, hamuba sült pogácsa, ceruza és az egymásról írt jellemzés került.

Kalapis Sztoján, kollégiumvezető, Emmausz fiúkollégium: „Tízen vannak, akik befejezték az idén. Jó eredménnyel, el kell mondanom. És van olyan, hogy a többi diákunk is - különösen az elsősök – az érdekes, az elsősök, azok 95 százaléka kitűnő. Az nagyon szép eredmény és ennek örülünk, s ezt megdicsérjük. És számítunk arra, hogy ők majd a jövőben is megállják a helyüket.”

A korosztályváltás búcsúzással jár, ami nem könnyű - még a fiúknak sem.

Gabona Ferenc, nevelőtanár: „Kamaszként jöttek ide és mondhatjuk azt, hogy felnőtt emberként hagyják el a kollégiumot. Így az itt töltött éveik során arra törekedtünk, hogy olyan értékeket adjunk át nekik, amelyeket aztán az egész életük folyamán tudják értékesíteni, illetve felelősségtudatosan, felelősségteljesen tudják élni majd életüket.”

Az Emmausz fiúkollégium nem csak kiváló tanulási és lakhatási feltételeket nyújt, hanem közösségi életre is tanítja az ide érkező fiatalokat.

Huszka László, érettségiző, Ürményháza: „Az elmúlt négy év nagyon tökéletes volt, mivel nagyon sok emberrel ismerkedtem meg, nagyon sok tapasztalatot szereztem. És nem csak az iskolára tanítanak itt meg, hanem a való életre is. És ez egy nagyon nagy előrelépés volt nekem.”

A kollégium elsősorban a bánáti fiatalokat segíti abban, hogy tovább tanuljanak anyanyelvükön, a nagybecskereki középiskolákban.

Martinek István, érettségiző, Torontálvásárhely: „Én itt tényleg megtaláltam önmagamat, megtaláltam a társaságot, megtaláltam azokat az embereket, akikkel én jól érzem magam és biztos, hogy nem fogom soha elfelejteni az itt eltöltött perceimet, óráimat és szerettem itt lenni, azért mert megértettek, ha volt valami gondom beszéltünk.”

Az érettségiző fiatalok a tanév végén befejezik a tanulmányaikat Nagybecskereken. Lesznek, akik majd folytatják a tanulást, mások munkába állnak. De az itt eltöltött három illetve négy év örökre megmarad mindegyikőjük emlékezetében. A kollégiumban pedig várják az új kollégistákat.

Emmausz Fiúkollégium
Muzslya
Kalapis Sztoján
ballagás
Gabona Ferenc

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.