Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

A bánáti elsősök is örülhettek a Rákóczi-ösztöndíjnak

2018.10.25
17:14
2018.10.25
19:32
Forrás
Pannon RTV
A magyarországi Rákóczi Szövetség az idén is beiskolázási csomagot és tízezer forintos egyszeri pénzbeli támogatást ajánlott fel a Kárpát-medencei magyar elsős kisdiákok számára.

A bánáti településeken alkalmi műsorok keretében ma megkezdődött az ösztöndíjak kiosztása.

A szerbittabéi Miloš Crnjanski Általános Iskolában jelenleg 77 diák tanul magyar nyelven.

Fülöp Jasmina, tanárnő, Miloš Crnjanski Á.I., Szerbittabé: „Abból nyolc diák elsős. Sajnos a szám nem nagy, de sikerült megtartani ezt a kis létszámot. Nem csökken, nagy örömünkre.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A magyarittabéi magyar családok nagy többsége magyar osztályba íratja gyermekét.

Sípos Rózsika, szülő, Magyarittabé: „Kevesebben vagyunk magyarok, de azért ez nekünk sokat jelent, hogy magyar iskolába írathattuk a kislányt, és persze a többi szülőnek is ugyanolyan fontos támogatás. Ez példa is a többi szülőnek, hogy gondolják meg, hogy jobb lenne a magyar iskolába íratni a gyereket.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Magyarcsernyén a helyi közösség épületében az elsősök műsora keretében osztották ki az ösztöndíjat.

Lőrik Dóra, szülő, Magyarcsernye: „Kislányom első osztályba jár. Jelenleg a magyarcsernyei iskolába négy elsős tanuló jár, a tóbai iskolában egy magyar nyelven tanuló diák van. Ez a jelenlegi segély, támogatás nagy jelentőséggel bír számunkra.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Tordán az elmúlt években tíz körül állandósult az elsősöknek a száma. Most is annyian vannak. Idén van egy elsős a szomszédos faluból is.

Kovács Zsuzsanna, tagozatvezető, Ady Endre Á.I., Torda: „A tíz kisdiákból kilenc tordai és egy kisdiákunk a tőlünk kilenc kilométerre levő Törzsudvarnokról utazik hozzánk. Ő ott magyar előkészítő csoportba járt, de mivel náluk nincs magyar nyelvű általános iskola, ezért a szülők vállalták az utazás nehézségeit, és ide jár a gyermekük iskolába.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács immár ötödik éve közösen szervezi meg a beiskolázási csomagok és az ösztöndíjak kiosztását.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, Magyar Nemzeti Tanács: „Ebben az évben húsz önkormányzat 39 települését érinti. Szám szerint valamivel több mint háromszáz ösztöndíjat fogunk kiosztani. Nagyon fontos, hogy a Rákóczi Szövetség a Magyar Nemzeti Tanács mellé állt, abban a törekvésében, hogy az anyanyelvű oktatást népszerűsítse. Hogy felhívjuk a figyelmét a szülőknek arra, hogy mennyire fontos, hogy gyermekeiket magyar nyelvű, anyanyelvű oktatásban részesítsék.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A magyarországi Rákóczi Szövetség 2004-ben Felvidéken indította útjára beiskolázási programját.

Csáky Csongor, elnök, Rákóczi Szövetség, Magyarország: „Ha itt szétnézünk, a délvidéki végeken, itt is azt látjuk, hogy egyre kevesebb olyan családdal lehet találkozni, aki magyar létére nem magyar iskolát választana. És mi ezt tartjuk nagy értéknek, hogy ahol magyarul beszélnek a családban, ahol beszéli a magyar nyelvet a kisgyermek, azt magyar iskolába írassák.”

A nap folyamán a torontálvásárhelyi, ürményházi, udvarszállási és a székelykevei magyar elsősök is elkapták az ösztöndíjat.

Rákóczi-ösztöndíj
Szerbittabé
Magyarcsernye
Magyarittabé
Jerasz Anikó
Csáky Csongor

Most

11:41, Frissítve: 12:03

Javult Salman Rushdie állapota

Salman Rushdie-t levették a lélegeztetőgépről, már beszélni is tud, állapota javult. Az írót egy New York-i rendezvényen késelték meg pénteken.

Népszerű