Ugrás a tartalomra

Bánáti szokások Luca napján (videó)

2016.12.13
16:48
A Luca-nap egyik ma is élő hagyománya Bánátban a töpörtős pogácsa sütése
A Luca-nap egyik ma is élő hagyománya Bánátban a töpörtős pogácsa sütése. Néhányba pénzérméket rejtenek. Úgy tartja a hiedelem, aki ráharap, az szerencsés lesz. Luca napján vetik a lucabúzát, amelyet Karácsonyig öntözgetnek. A növény magassága és színe alapján jósolják meg, hogy milyen termés várható a következő évben. A nagybecskereki Pámer-családban a mai nap búzaültetéssel kezdődött, ami a családfő feladata. A nap folyamán elkészítették a Luca pogácsát, a Tordáról hozott hagyományos recept alapján. A Luca-nap arra jó, hogy a pogácsakóstolás ürügyén estére eljöjjenek hozzájuk gyerekeik és négy unokájuk. vlcsnap-2016-12-13-17h18m52s141 Pámer Ilonka, Nagybecskerek: „Előre megvettük a töpörtőt, mert mi már itt disznót nem vágunk, és elkészítettem. Én a nagyanyámtól kaptam a hagyományos receptet: kelt tésztából csinálom, élesztővel a töpörtős pogácsát. Úgy csinálom, ahogy ő leírta: fél liter tejből, egy és fél kocka élesztőből, két kiskanál cukrot és két kiskanál sót rakok, persze a tejbe, fölfuttatom az élesztőt. És utána körülbelül egy kilogramm liszttel fölverem, és hagyom kelni, ameddig a tészta meg nem nő. Fél kiló töpörtőt ledarálok, megsózom, rakok bele egy tojást és mikor a tészta megkelt, akkor elnyújtom, belekenem a töpörtőt, összehajtogatom. Ezt a sorrendet háromszor megismételem, és akkor negyedszer szaggatom ki, avval a régi pogácsaszaggatóval, amit még örökségembe kaptam nagymamámtól.”Bánát
Luca-nap
töpörtős pogácsa
lucabúza

Most

13:42, Frissítve: 13:54

Marad a perzselő napsütés

A hét második felében is perzselő napsütésre és 35 fok feletti csúcshőmérsékletekre kell számítani térségünkben.
12:36

Folyamatosan gyengül a forint az euróval szemben

Hétfőn már a 404-es határt is átlépte. A magyar fizetőeszköz értékvesztését a nemzeti bank folyamatosan igyekszik enyhíteni. Kedden például jelentősen emeltek az alapkamaton, amivel némi enyhülést tudtak elérni.
12:18, Frissítve: 12:23

Szabadka jövőjéről Belgrádban

Szabadka építészeti hagyatékának jövőjéről, valamint a Szabadka-Szeged vasútvonal felújításáról is előadást tartottak Belgrádban. Az esemény a VMSZ belgrádi szervezetének szervezésében valósulhatott meg.
12:09

Lesznek új oldtimerek?

Több tucat oldtimert és Tomos motorkerékpárt csodálhatnak meg a hétvégén a veterán járművek kedvelői Szabadkán és környékén.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.