Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Barátságok, szerelmek szövődtek az '56-os menekültek és a muzslyaiak között

2021.10.23
07:53
2021.10.23
16:47
Forrás
Pannon RTV
Emléktábla-koszorúzást, szentmisét és alkalmi műsort tartottak tegnap Muzslyán. Az 1956-os eseményeknek helyi vonatkozása is van, hiszen a forradalom leverése után félezer magyarországi menekült tartózkodott fél évig a falu közelében lévő táborban.
Pannon RTV/Lukács Attila

A 2014-ben elhelyezett '56-os emléktáblánál koszorúzott Balogh György, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, valamint a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség és a civil szervezetek képviselői. A Szűz Mária Szent Neve Plébániatemplomban a szentmisét Janez Jelen szalézi szerzetes celebrálta.

A megemlékezést hagyományosan a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület szervezi.

Dobó József, az egyesület elnöke: „Én hiszem, hogy Vajdaságban Muzslyán, ha nem is elsőként, de az elsők között voltak a muzslyaiak, akik megkezdték ezt a megemlékezési ünnepséget. Mivel tőszomszédságunkban, Écskán egy befogadó központ volt, ahol az '56-os menekültek voltak elhelyezve, fél éven keresztül.”

A tábor Muzslyától nem messze állt, így a menekültek a magyarlakta településre jártak leggyakrabban. A helyi magyarok szeretettel fogadták őket. Habár ők maguk is szűkösen éltek, mégis megosztották javaikat nemzettársaikkal.

Palatinus Aranka, helytörténész, Muzslya: „Mivel tudták, hogy itt egy ötezer lelket számláló magyarlakta falu van, Muzslya, a szőlőskerteken keresztül, ami két kilométer volt, jöttek ide Muzslyára és barátságok, szerelmek és kereszt-komaságok alakultak ki. És életre szóló kapcsolatokat tartottak, addig, amíg éltek.”

A megemlékezésen bemutatott alkalmi műsorban felléptek a Szervó Mihály Általános Iskola tanulói és a helyi művelődési egyesület tagjai.

Muzslya
1956-os magyar forradalom és szabadságharc
megemlékezés
Dobó József
Palatinus Aranka

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű