Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

„Bátornak kell lenni”

2019-03-15
20:57
2019-03-16
15:31
Forrás
Pannon RTV
Varga Judit, magyarországi európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár március 15-ei beszédében Szabadkán hangsúlyozta: azért vagyunk itt, hogy megemlékezzünk a magyarok bátorságáról.

Március 15-e az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója. Világszerte megemlékeztek az akkori eseményekről. Vajdaságban Szabadkán, a Jadran színpadon tartották a központi ünnepséget.

Varga Judit magyarországi európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta: azért vagyunk itt, hogy megemlékezzünk a magyarok bátorságáról, hiszen bátorság nélkül egy nemzet napjai meg vannak számlálva.

Pásztor István, a VMSZ elnöke ünnepi beszédében azt mondta: számunkra egyértelmű, hogy csakis olyan magyar politikát tudunk támogatni, ami nemzetben gondolkodik, jószomszédi viszonyokat ápol, egyenrangúságon, függetlenségen, ugyanakkor közös cselekvésen alapuló Európai Uniót épít.

Bátornak kell lenni, mert bátorság nélkül egy nemzet napjai meg vannak számlálva - mondta Varga Judit. Beszédében hangsúlyozta, májusban európai parlamenti választás lesz, amely fontos döntés elé állítja az európai polgárokat. A magyarországi európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár leszögezte, az Európai Unió egy értékválság közepén van. Míg korábban a társadalmi és a gazdasági kérdések mentén volt tapasztalható megosztottság, napjainkban egyre inkább az ideológiai kérdések jelentik a választóvonalat - magyarázta.

Varga Judit, magyarországi európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár: „A kontinens jövője nagyban függ attól, hogy a következő években milyen döntéseket hozunk, milyen irányba indulunk tovább. Magyar részről alapvető fontosságúnak tartjuk a nyelv, a magyar kultúra megőrzését, a családok támogatását. Számunkra éppen ezért nagyon nagy jelentőséggel bír, hogy idén először az unió területén kívül élő magyar állampolgárok is élhetnek az európai választójoggal és részt vehetnek Európa sorsának alakításában.

Beszédében a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kitért arra, hogy európai polgárnak lenni nem jelenti ugyanazt, mint európai uniós polgárnak lenni. Úgy fogalmazott: a vajdasági magyarok azon európaiak közé tartoznak, akikre ez érvényes. Ugyanakkor a nemzethez tartozás kettős helyzetet teremt számunkra, mert ha a szülőföldünk által nem is, de nemzeti hovatartozásunk alapján az unióhoz is tartozunk – mondta Pásztor István: „Érdekes módon vannak olyan politikusok, akik elvitatnák tőlünk ezt a jogot, miközben a nemzetek feletti Európai Unió élharcosai, az Európai Egyesült Államok zászlóhordozói. Furcsa ellentmondás, hogy a nemzeti szuverenitás feladására biztató egységesülés hívei nemzettársaikat kirekeszteni kívánják.”

A VMSZ elnöke szerint számunkra egyértelmű, hogy csakis olyan magyar politikát tudunk támogatni, ami nemzetben gondolkodik, jószomszédi viszonyokat ápol, egyenrangúságon, függetlenségen, ugyanakkor közös cselekvésen alapuló Európai Uniót épít, ahol egyszer nekünk is helyünk lesz. Ennek a politikának Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a szimbóluma – húzta alá Pásztor István: „Azt támogatjuk, ami megtart bennünket, a nemzetet. A mai ünnepre hangolódva: nem engedünk a ’48-ból, támogatjuk az egyetemes magyar nemzetet képviselő, az idők szavát meghalló, történelmi tapasztalataiból okuló, jószomszédságra építő magyar politikát, mert csak az tesz bennünket, kisebbségben élő magyarokat képessé arra, hogy ebben az újrarendeződő Európában és az EU-nak kiszolgáltatott, hosszan, méltatlanul és méltánytalanul előszobáztatott Szerbiában érvényesíteni tudjuk érdekeinket.”

A rendezvény végén „E becses zászlónak, a Hazának!” címmel ünnepi műsort láthatott a közönség, amelyet Kisimre Árpád rendezett.

Szabadka
Jadran
1948-49-es forradalom és szabadságharc
Varga Judit
Pásztor István

Most

14:33, Frissítve: 16:17

Magyar pártok az EP-választáson

Hogy áll össze az Európai Parlament? Hány képviselő van, hány a magyar? Összefoglalónkból kiderül, melyik magyar pártoknak volt képviselőjük az előző EP-ben, és melyik pártcsaládokkal dolgoztak.

Népszerű

Ebolagyanús pácienset kezelnek

Elszabadult a kongói Ebola-járvány

Megfékezhetetlenné vált a Kongói Demokratikus Köztársaságban kitört Ebola-járvány, s a helyzet olyan súlyos lehet, mint a 2013-2016 közötti, három államra kiterjedő egészségügyi válság idején volt.