Ugrás a tartalomra

Batut Intézet: Alacsony az átoltottság, ez himlőjárványhoz vezethet

2023.01.04
07:54
2023.01.04
10:33
Forrás
Szerbiai RTV
Bor, Nagykikinda és Szabadka területén a legmagasabb az oltottsági arány – emelte ki dr. Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója a Szerbiai RTV-nek adott interjújában.

Himlőjárvány fenyegeti Szerbiát az alacsony átoltottság miatt – figyelmeztet a Batut Intézet. A kanyaró, a mumpsz és a rubeola ellen védő MMR vakcinával beoltottak aránya 74,8 százalék, a kollektív védettséghez azonban 95 százalékra van szükség. Bor, Nagykikinda és Szabadka területén a legmagasabb az oltottsági arány, mondta el dr. Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója. Hozzátette: a 2022-es év első 9 hónapjában a felvett oltások száma az országban 58,4 százalék, ami rendkívül alacsony. A szakértők úgy vélik, nem az a kérdés, hogy lesz-e himlőjárvány, hanem az, hogy mikor. Ezért felszólítják a szülőket, hogy oltassák be gyermekeiket.

himlő
Batut Közegészségügyi Intézet
Verica Jovanović

Most

18:59

Család, mindenki bástyája

A párok több mint felének csak egy gyermeke van és ezen változtatni kell - jelentette ki Darija Kisić Vranjéban, a Család, mindenki bástyája elnevezésű projekt eredményeinek bemutatásán.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.