Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Becsöngettek a dél-bánáti iskolákban

2018-09-05
15:50
2018-09-05
19:39
Forrás
Pannon RTV
Idén négy dél-bánáti településen indult magyar nyelvű tagozat az első osztályban. A kisdiákoknak a Magyar Nemzeti Tanács mintegy 5000 dinár értékű beiskolázási tanszercsomaggal kedveskedett.

A torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolában ünnepi műsorral fogadták az elsősöket. Idén egy magyar és két szerb tagozaton 45 kisdiák kezdi meg az iskolát. A Magyar Nemzeti Tanács tanszercsomaggal ajándékozta meg a magyar nyelven tanuló elsősöket. Milan Garašević, Antalfalva Község elnöke iskolatáskákat és házi olvasmány-csomagokat ajándékozott.

Balogi Ágnes, szülő, Torontálvásárhely: „Nagy segítség, persze, mert a csomagban sokminden található, xilofon, tempera, ceruzák, füzetek, és sok szülő ezt nem tudja beszerezni a gyerekeknek, ezért sokat jelent a szülőknek.”

Az új tanévet az első és ötödik osztályos diákok új tantervvel kezdik. Bakator János osztálytanítónak ez sem okoz különös gondot: „Az új csoport, az új generáció, amellyel most megismerkedtem, ők 15-en vannak beiratkozva. Igazából ezt a csoportot már ismerem rég óta, hiszen követem őket hosszú időn keresztül. Az én fiam is ide jár, az én osztályomba, úgyhogy ez egy új kihívást fog jelenteni nekem.”

Az iskolában a nyolc évfolyam minden tagozatán egy magyar és két szerb tannyelvű osztály van, idén összesen 413 tanulóval. A Magyar Nemzeti Tanács és az önkormányzat támogatásával jelentős felújításokat végeztek az iskola épületén. Vidrács Krisztina, igazgató, Moša Pijade Á. I., Torontálvásárhely: „Csökken a létszám sajnos itt is, de igyekszünk minél jobb programokat, illetve feltételeket biztosítani azok számára, akik itt maradtak és itthon szeretnének boldogulni, itthon szeretnének tanulni.”

A hertelendyfalvi Testvériség-egység Általános Iskolában sok év után első alkalommal indult csak egy első osztályos tagozat 24 kisdiákkal. A tanulók létszáma itt is jelentősen csökkent, annak ellenére, hogy a nyár folyamán a város és a tartomány támogatásával beruházásokat végeztek az épületen és környékén. 

Ksenija Carević, igazgató, Testvériség–egység Á. I., Hertelendyfalva: „Sajnos idén az első osztályba senki sem iratkozott be magyar tannyelvre, így tehát marad a múlt évi összevont tagozat, ezek a második, harmadik és negyedik osztályos diákok, összesen öten vannak az osztályban. Van egy magyar tannyelvű osztályunk a mostani hetedik osztályban, itt három tanuló van és a mostani nyolcadik osztály hat tanulóval.”

Ürményházán a zichyfalvi Dositelj Obradović Általános Iskola kihelyezett tagozatán 5 kisdiák iratkozott magyar tannyelvű első osztályba. Székelykevén a Žarko Zrenjanin Általános Iskolába 8-an, míg Udvarszálláson a karasjeszenői Đorđe Maletić Általános Iskola kihelyezett tagozatára ketten íratkoztak.

Dél-Bánát
becsöngettek
iskola
elsős
Torontálvásárhely
Hertelendyfalva

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.