Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Becsöngettek a dél-bánáti iskolákban

2018-09-05
15:50
2018-09-05
19:39
Forrás
Pannon RTV
Idén négy dél-bánáti településen indult magyar nyelvű tagozat az első osztályban. A kisdiákoknak a Magyar Nemzeti Tanács mintegy 5000 dinár értékű beiskolázási tanszercsomaggal kedveskedett.

A torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolában ünnepi műsorral fogadták az elsősöket. Idén egy magyar és két szerb tagozaton 45 kisdiák kezdi meg az iskolát. A Magyar Nemzeti Tanács tanszercsomaggal ajándékozta meg a magyar nyelven tanuló elsősöket. Milan Garašević, Antalfalva Község elnöke iskolatáskákat és házi olvasmány-csomagokat ajándékozott.

Balogi Ágnes, szülő, Torontálvásárhely: „Nagy segítség, persze, mert a csomagban sokminden található, xilofon, tempera, ceruzák, füzetek, és sok szülő ezt nem tudja beszerezni a gyerekeknek, ezért sokat jelent a szülőknek.”

Az új tanévet az első és ötödik osztályos diákok új tantervvel kezdik. Bakator János osztálytanítónak ez sem okoz különös gondot: „Az új csoport, az új generáció, amellyel most megismerkedtem, ők 15-en vannak beiratkozva. Igazából ezt a csoportot már ismerem rég óta, hiszen követem őket hosszú időn keresztül. Az én fiam is ide jár, az én osztályomba, úgyhogy ez egy új kihívást fog jelenteni nekem.”

Az iskolában a nyolc évfolyam minden tagozatán egy magyar és két szerb tannyelvű osztály van, idén összesen 413 tanulóval. A Magyar Nemzeti Tanács és az önkormányzat támogatásával jelentős felújításokat végeztek az iskola épületén. Vidrács Krisztina, igazgató, Moša Pijade Á. I., Torontálvásárhely: „Csökken a létszám sajnos itt is, de igyekszünk minél jobb programokat, illetve feltételeket biztosítani azok számára, akik itt maradtak és itthon szeretnének boldogulni, itthon szeretnének tanulni.”

A hertelendyfalvi Testvériség-egység Általános Iskolában sok év után első alkalommal indult csak egy első osztályos tagozat 24 kisdiákkal. A tanulók létszáma itt is jelentősen csökkent, annak ellenére, hogy a nyár folyamán a város és a tartomány támogatásával beruházásokat végeztek az épületen és környékén. 

Ksenija Carević, igazgató, Testvériség–egység Á. I., Hertelendyfalva: „Sajnos idén az első osztályba senki sem iratkozott be magyar tannyelvre, így tehát marad a múlt évi összevont tagozat, ezek a második, harmadik és negyedik osztályos diákok, összesen öten vannak az osztályban. Van egy magyar tannyelvű osztályunk a mostani hetedik osztályban, itt három tanuló van és a mostani nyolcadik osztály hat tanulóval.”

Ürményházán a zichyfalvi Dositelj Obradović Általános Iskola kihelyezett tagozatán 5 kisdiák iratkozott magyar tannyelvű első osztályba. Székelykevén a Žarko Zrenjanin Általános Iskolába 8-an, míg Udvarszálláson a karasjeszenői Đorđe Maletić Általános Iskola kihelyezett tagozatára ketten íratkoztak.

Dél-Bánát
becsöngettek
iskola
elsős
Torontálvásárhely
Hertelendyfalva

Most

07:30, Frissítve: 07:38

Itt az afrikai meleg

Rendkívül magas hőmérsékletre figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Egyes helyeken ma a csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 fokot is. Erős UV-sugárzás lesz napközben.
21:17, Frissítve: 21:28

Pokoli hőség Európában, iskolákat zárnak be

Holnap tetőzhet a Szaharából érkező hőhullám, 40 fok feletti hőmérséklettel Franciaországban és Spanyolországban. Van, ahol 45 fokot várnak. Párizs elővárosaiban sorra zárják be az iskolákat.
19:32

Gázrobbanás Bécsben

Tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan ma délután Bécsben, amikor feltételezhetően gázrobbanás történt egy többemeletes lakóépületben.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.