Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Belgrád az 50 százalékos beoltottság küszöbén áll

2021.05.16
18:44
2021.05.16
19:35
Forrás
Pannon RTV
Az eddigi oltópontok mellett egy ideje bevásárlóközpontban is lehet oltakozni, illetve oltóbuszon is fel lehet venni a vakcinát.

A szerb fővárosban eddig mintegy 1 millió 180 ezer vakcinát adtak be. Séta közben is oltakozhatnak a belgrádiak. Napok óta ugyanis egy oltóbusz is köröz a városban.

Az oltóbusz minden nap más helyszínen áll meg és várja az oltakozni vágyókat. Szombaton például több, mint 400 ember élt ezzel a lehetőséggel, ennyien oltatták be magukat ily módon. Belgrádban egyébként mostanra a polgárok több, mint 47 százaléka oltatta be magát.

Pannon RTV/Idei Sándor

A beoltott felnőtt lakosok száma meghaladta a 650 ezret. Ahhoz, hogy Belgrád elérje az 50 százalékos beoltottságot még körülbelül 40 ezer felnőtt lakosnak kell felvennie a védőoltást. „A feleségem tegnap hallotta hogy itt lesz ma az autóbusz. Az Ušće bevásárlóközpontban oltakoztunk volna, de így alakult. Hirtelen döntés volt, hol oltassuk be magunkat. A kérdés nem az volt hogy akarunk-e, hanem hogy hol oltakozzunk.”

Az oltóbuszon oltakozók később bármelyik belgrádi oltóponton felvehetik a vakcina második dózisát. Közben a bevásárlóközpontokban is oltakoznak az emberek. Danijel Živković, Belgrád: „Az oltás mellett döntöttem mert szeretném megvédeni magam és a környezetem, hozzájárulni a nyájimmunitás kialakulásához. Itt a bevásárlóközpontban oltattam be magam mert épp itt volt dolgom és útközben volt.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Az oltakozók közül sokan úgy vélik csak a vakcina felvételével lehet visszatérni a járvány előtti élethez. Željko és Svetlana Bojanić: „Átvészeltük a fertőzést és a saját bőrünkön éreztük mennyire rettenetes. Nem szeretnénk ha megismétlődne. Ha Isten is úgy adja, reméljük ez valóban hatékony lesz. A gyerekünk és a jövő miatt.”

10 nap alatt több, mint 5000 ember oltatta be magát az Ušće bevásárlóközpontban – mondta el Snežana Kalabić, az oltóhely koordinátora. „Jó választékot biztosítottunk számukra. A Sinopharm, a Pfizer és a Szputnyik V első dózisát, választhattak az emberek. Eljönnek az Ušće bevásárlóközpontba vásárolni valamit vagy épp itt élnek a közelben és eljönnek beoltatni magukat. Elégedettek vagyunk, hogy sok fiatal is beoltatta magát. Nem szeretnék elmulasztani a felvételi vizsgákat, az egyetemi vizsgákat és úgy döntenek beoltatják magukat.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A szerb fővárosban mostanra több mint 525 ezer polgárt oltottak be a vakcina mindkét dózisával. Ez azt jelenti, hogy a felnőtt lakosok mintegy 38 százaléka teljes védettséget élvez.

Most

22:56

Olaszország-Svájc 3-0

Az olasz labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte Svájc csapatát Rómában, az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott.
20:17

A 6 hónapos Boško segítséget kér

Boško 2021. január 14-én született Újvidéken. Három hónapos volt, amikor a szüleinek feltűnt, hogy nem a korának megfelelően fejlődik. A vizsgálatok után jött a diagnózis: SMA1 - gerinc eredetű izom atrófia, 1. típus.
17:28, Frissítve: 19:53

Nyílt napok a szabadkai ATB Severben!

A szabadkai ATB Sever vállalat minden szerdán 12 órától nyílt napot szervez, a Mágneses mezők 6-os szám alatt található üzemében. A nyílt napok célja, hogy az érdeklődők megismerjék a vállalat nyújtott álláslehetőségeket.

Népszerű

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.