Ugrás a tartalomra
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg

Belgrád a győzelemre emlékezik

2022.10.20
13:47
2022.10.20
14:59
Forrás
Pannon RTV
Belgrád ma azt ünnepli, hogy 1944. október 20-án a Josip Broz Tito vezette partizánok és a Vörös Hadsereg győzött a szerb fővárosért folytatott csatában, súlyos vereséget mérve a német hadseregre.

A második világháborús eseményekre Belgrádban katonai felvonulással, valamint több emlékműnél koszorúzással emlékeztek meg a nap folyamán.

A megemlékezési ceremóniát Darija Kisić Tepavčević szerb munka- és szociálisügyi miniszter vezette. Mások mellett Nikola Selaković szerb külügyminiszter és Nebojša Stefanović szerb védelmi miniszter is koszorúzott az emlékműveknél.

Aleksandar Vučić szerb államfő átvette Belgrádban a népfelszabaditó háború harcosait tömörítő szövetségtől, a SUBNOR-tól kapott kitüntetését. A szerb elnök Belgrád felszabadulásának napja alkalmából találkozott a SUBNOR küldöttségével, az elismerést tavaly júliusban ítélték oda neki.

A SUBNOR küldöttsége kiemelte, hogy Aleksandar Vučić hatalomra kerülésével olyan változásokat vezetett be az országba, amik az antifasizmus hagyományait ápolják. A szerb elnök megköszönte a kitüntetést és kiemelte, hogy a szerb nép soha nem fog megfeledkezni a felszabadító harcosok bátor küzdelméről és áldozatkészségéről. A találkozón szó esett az antifasiszták európai konferenciájáról is, aminek idén Szerbia lesz a házigazdája a SUBNOR szervezésében.

Belgrád
felszabadulás napja

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.