Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Belgrád a migránsok gyülekezőhelye - onnan indulnak a határ felé

2022.08.03
15:45
2022.08.03
19:19
Forrás
Pannon RTV
Szinte csak bevándorlókkal lehet találkozni a buszállomás melletti parkokban.

Migránsokkal van tele a belgrádi buszpályaudvar környéke. A szerb főváros a migránsok gyülekezési helye, ahonnan tovább folytatják útjukat a határmenti településekre azzal a céllal, hogy illegálisan próbálkozzanak bejutni az Európai Unió területére. Akinek több pénze van, az taxikkal utazik tovább, akinek kevesebb, az autóbuszokkal folytatja az utazást a szerb-magyar, a szerb-horvát vagy a szerb-román határhoz.

Pannon RTV/Idei Sándor

Szinte csak migránsokkal lehet találkozni a belgrádi buszpályaudvar melletti parkokban. A közkutaknál mosakodnak, a füvön alszanak. A környéken élők szerint a helyzet napról napra romlik.

- Van egy 18 éves lányom, ezért nem örülök ennek a helyzetnek. Azért sem, mert az öltözködési kultúrájuk eltér a miénktől.

- Csodálkozom az egészen. Gyerekek. Hova rohannak? Meddig fog ez tartani? Ideje lenne megoldást találni erre az egészre.

Pannon RTV/Idei Sándor

A migránsok csak átmenetileg tartózkodnak a szerb fővárosban. Túlnyomó többségük a szerb-magyar határ felé tart. Egy Afganisztánból érkező férfi azt mondja, 5000 eurót fizetett azért, hogy otthonról Szerbiába jusson. „2000 eurót kell fizetnem, hogy Magyarországra jussak, onnan pedig Ausztriába mennék. 2000 euró az ár.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Ez az Indiából érkező férfi társaival Spanyolországba tart. Azt mondja, tudomása szerint ott jobb életkörülmények vannak, mint a hazájában. Jelenleg az okozza nekik a legnagyobb problémát, hogy nehezen tudnak kiegyezni az embercsempészekkel. „Van néhány csempész, akik 5000 euróért akarnak bennünket tovább juttatni. Jobb ügynököket keresünk, mert sokan közülük átverik a migránsokat. Elvisznek bennünket az erdőbe és otthagynak bennünket, közben mindenünket elveszik. Jobb csempészeket keresünk most, akik Indiából származnak.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A bevándorló férfi azt is elmondta stábunknak: egyre veszélyesebbé válik üzletelni az embercsempészekkel, mivel azok egymással versengenek, hogy ki tud korábban lecsapni az érkező migránsokra. „Ezek az összecsapások főleg a pakisztáni és az afgán bandák között történnek. A csempészek egymás elől elorozzák a migránsokat, így kezdődnek a harcok.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Annak ellenére, hogy a rendőrség a szerb fővárosban is időnként razziákat tart és befogadóközpontokba szállítja a bevándorlókat, azok rendszeresen újra visszatérnek az utcákra. Mindemellett az utánpótlás is folyamatos.

illegális bevándorlás
Belgrád
migráció

Most

15:29

Szörnyella de Frász Darth Vaderrel ropta

Farsangi táncházat tartottak a zombori Magyar Polgári Kaszinóban. A mulatságon a környék apraja és nagyja is részt vett. A gyerekek jó hangulatáról a Duhaj Zenekar gondoskodott, a szervezők pedig fánkkal és üdítővel is kedveskedtek a résztvevőknek.
14:23, Frissítve: 15:42

„Csak menni akarok tovább”

A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.