Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Belgrádban már oltják az egyetemistákat

2021.03.23
20:26
Forrás
Pannon RTV
Elkezdődött a hallgatók szervezett oltása Szerbiában. A kollégiumokban oltják a fiatalokat, választhatnak is, hogy melyik vakcinával.
Pannon RTV/Idei Sándor

A Belgrádi Egyetem által végzett felmérés alapján a szerb fővárosban tanuló fiatalok valamivel több mint húsz százaléka szeretne védőoltást kapni. 

A krónikus betegségekben szenvedő, illetve egyéb veszélyeztetett csoportokba tartozó hallgatók után most minden Belgrádban tanuló egyetemista számára lehetőség nyílt felvenni a koronavírus elleni védőoltást. Az egyetemi otthonokban élő diákok közül sokan még nem döntötték el, beoltassák-e magukat.

Összesen több mint tízezer egyetemista él a belgrádi kollégiumokban. A hallgatók az egyetemi otthonokban az AstraZeneca, a Pfizer és a Sinopharm vakcinát vehetik fel. Az orosz Szputnyik védőoltás egyelőre a tárolási körülményei miatt nem elérhető ezeken az oltópontokon. A vakcinák felvétele biztonságos az egyetemisták számára, használatuk ugyanis engedélyezett a 18 évnél idősebbek számára.

A szerb fővárosban két nagyobb egyetemi otthonban kezdték meg a hallgatók oltását. Az elkövetkező napokban kampányolni fognak az egyetemisták körében, körkérdések által mérik majd fel, mekkora az érdeklődés a vakcináció iránt, illetve útmutatókat is adnak a hallgatóknak, hol, mikor, hogyan vehetik fel a védőoltást. Az illetékesek arra számítanak, hogy egyre nagyobb lesz az érdeklődés az egyetemisták körében.

Pannon RTV/Idei Sándor

Jelenleg a belgrádi hallgatói poliklinikán naponta mintegy 30 új fertőzött egyetemistát fedeznek fel. Az elmúlt hetekben napi szinten 100-150-en nézették át magukat – mondta el Marija Obradović. Ez azt jelenti, hogy a tünetekkel jelentkezők mintegy 40 százalékánál állapítják meg a fertőzést. A helyzet ugyanakkor mégis javulni látszik, a tünetekkel jelentkezők száma csökken – emelte ki a belgrádi egyetemi egészségvédelmi intézet igazgatója. A járvány kezdete óta egyébként összesen mintegy 4000 egyetemista kapta el a vírust. A fertőzött diákokat elkülönítik a többiektől. Az illetékesek most a hallgatók körében végzett vakcináció sikerességében bíznak. Szükség esetén további oltópontok megnyitására is van lehetőség az egyetemi otthonokban.

egyetemista
oltás
hallgató
Belgrád
vakcina
szervezett

Most

12:57, Frissítve: 13:03

Migránsügyben a helyzet változatlan

Tele van az erdő migránsokkal Szabadka külvárosában, a magyar határhoz közeli Makkhetes városrészben. A helyiek be sem mernek menni az egykor népszerű, hatalmas kirándulóhelyre.
11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.