Ugrás a tartalomra

Belgrádban már több mint 300 ezren felvették a koronavírus elleni vakcina harmadik adagját

2021.11.07
20:42
Forrás
Pannon RTV
A szerb fővárosban az első vakcinával több mint 840 ezren, a másodikkal pedig több mint 800 ezren oltakoztak eddig. Azt szeretnék elérni, hogy a lakosság 75 százaléka be legyen oltva.

A vakcinák csak néhány hónapig tudnak kellő védelmet nyújtani, ezért van szükség a harmadik dózisra – hangsúlyozzák az egészségügyi szakemberek. Azoknál, akik a harmadik vakcinát is felveszik, sokkal kisebb az esélye a súlyos betegség kialakulásának. A harmadik dózist már 5 hónap után kérni lehet, miután felvettük a második adagot.

Azok, akik már átestek a fertőzésen, és megtapasztalták annak nehézségeit, azt mondják, nagyon fontos a védőoltás felvétele. Slaviša Đukanović, Belgrád: „Tekintettel arra, hogy tavaly ugyanebben az időben átestem a fertőzésen, közepesen súlyos megbetegedésem volt, és öt napot voltam kórházban, eldöntöttem, hogy beoltatom magam annak érdekében, hogy megvédjem magam, a családomat, a szüleimet a fertőződéstől.”

Hétvégente sok külföldi is érkezik a szerb fővárosba, hogy beoltassa magát. Azért döntenek az itteni oltakozás mellett, mert otthon vagy sokat kell várniuk, vagy nem kaphatják meg azt a vakcinát, amelyiket szeretnék. Olga, Oroszország: „Azért, hogy legyen lehetőségem utazni Csehországba. Ott élnek a gyerekeim.”

A külföldi turistáknak vagy a szálláshelyükön, vagy pedig az adott turisztikai ügynökségnél kell jelezniük, ha oltakozni szeretnének a szerb fővárosban. Bojana Banković, elnök, Turisztikai Idegenvezetők Szövetsége, Szerbia: „Jelenleg Oroszországból érkeznek a legtöbben, de Nyugat-Európából is sokan jönnek. Németek, belgák, akik kínai vakcinát szerettek volna felvenni, mert a saját országaikban nem kaphatták meg. Mindenfelől érkeznek. De jelenleg a legtöbben Oroszországból.”

Ami a szerbiai polgárokat illeti, a szerb fővárosban nagy érdeklődés mutatkozik a harmadik dózis iránt. Több mint 300 ezer fővárosi oltatta be magát a harmadik vakcinával, többségük a Pfizert vagy a Sinopharmot kérte. Snežana Kalabić, a Belgrádi Vásár területén lévő oltóhely koordinátora: „Nem kell előre bejelentkezniük, nem kell várni, hogy értesítést kapjanak, maguktól is eljöhetnek az oltópontokra. Bárhol felvehetik Szerbiában, nem muszáj ott, ahol az első két dózist felvették. Ahogyan egyre inkább belemegyünk a téli időszakba, és több időt töltünk zárt terekben, láthatják, hogy sokan fertőződnek meg. Ajánlott felvenni a harmadik oltást. Egyelőre korrekt az érdeklődés iránta. A beadott adagok fele nálunk a harmadik dózis.”

Belgrádban november folyamán több új oltópontot is nyitnak, további lehetőségeket teremtve a polgárok számára, hogy felvegyék a védőoltást.

Belgrád
koronavírus
oltás
vakcina
harmadik dózis

Most

18:59

Család, mindenki bástyája

A párok több mint felének csak egy gyermeke van és ezen változtatni kell - jelentette ki Darija Kisić Vranjéban, a Család, mindenki bástyája elnevezésű projekt eredményeinek bemutatásán.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.