Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Belgrádi érsek: Belgrádban az egyház minden nemzeti közösség előtt nyitva áll, főleg a magyarok előtt

2022.11.04
15:00
2022.11.04
20:53
Forrás
Pannon RTV
A katolikusok lelki küldetése a harmónia megteremtése – mondta el Stanislav Hočevar belgrádi érsek a Vajdasági Magyar Szövetség szerb fővárosban tartott lakossági fórumán.

Ez nem mindig könnyű, mivel az emberek különbözőek, azonban ez a sokféleség egységesedéshez kell, hogy vezessen, nem pedig konfliktusokhoz – hangsúlyozta a belgrádi főegyházmegye vezetője.

Stanislav Hočevart 2001-ben nevezték ki a belgrádi főegyházmegye érsekének. A Vajdasági Magyar Szövetség szerb fővárosban működő szervezete évek óta tervezte, hogy lakossági fórum keretében vendégül látja a szlovén származású szerzetest.

Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi szervezetének elnöke: „Természetesen sok olyan jó és okos gondolat hangzott el, amelyekre mindannyian sokáig emlékezni fogunk. Nagyon örülünk, hogy elfogadta a meghívásunkat és hogy minden alkalommal időt szakított ránk, amikor találkozni szerettünk volna vele, illetve megbeszéléseket folytatni.”

A lakossági fórum teltházas volt. Az érdeklődők kérdéseket is feltehettek a belgrádi érseknek.

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke szerint óriási megtiszteltetés, hogy Stanislav Hočevar érsek elfogadta a meghívást az eseményre. „Maga a tény, hogy ő hajlandó volt arra és nagyon szívesen jött, ezt elmondta itt az előadás elején is, hajlandó volt arra, hogy eljöjjön és a hit kérdéseiről, a szolgálatról, az együvé tartozásról, a toleranciáról beszéljen egy politikai párt rendezvényén, ez azt fejezi ki, hogy mekkora megbecsültsége van a Vajdasági Magyar Szövetségnek, és én ezt egy fantasztikusan jó üzenetnek tartom, hogy a belgrádi érsek lehetett ma este a vendégünk.”

A katolikus egyház Belgrádban minden nemzeti közösség előtt nyitva áll – hangsúlyozta az eseményen Stanislav Hočevar belgrádi érsek.

„Főleg a magyar közösség előtt, mivel a magyarok Belgrád és a Belgrádi Főegyházmegye múltjában nagy szerepet töltenek be. Mivel jelenleg nincs magyar származású, vagy a magyar nyelvet jól ismerő papunk, erről a helyzetről is szerettem volna beszélni és hallani, hogy ezen a téren milyen megoldási lehetőségek vannak annak érdekében, hogy az együttműködés ilyen szempontból is még jobb legyen.”

A katolikus hívek mindig minden emberért és az egész teremtésért felelősek. Krisztus is arra tanított bennünket, hogy hirdetni kell a békét a világmindenségben – mondta el a lakossági fórumon a belgrádi főegyházmegye vezetője.

Stanislav Hočevar
VMSZ
Vajdasági Magyar Szövetség
lakossági fórum
Belgrád
Dr. Pásztor Bálint
Nebojša Marjanović

Most

15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.

Népszerű