Ugrás a tartalomra
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Bemutatták Szerbia klímatervét

2022.07.27
20:57
2022.07.27
21:26
Forrás
Pannon RTV
Szerbia integrált nemzeti energetikai és klímatervének gyakorlati alkalmazása lehetőséget jelent az egész ország fejlődésére – jelentette ki Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter, amikor bemutatta a 2030-ig terjedő időszakra vonatkozó tervet.

Stratégiai jelentőségű dokumentumnak nevezte Zorana Mihajlović Szerbia energetikai és klímatervét. Mint mondta: a döntéseket most hozzák meg az illetékesek, de azokkal minden szempontból a jövő alapjait fektetik le.

„Ez a terv megmutatja, hogy az ország elég erős ahhoz, hogy nagy változásokat tudjon elindítani. Ez a terv azt is jelenti, hogy komoly döntéseket kell hoznunk. Ezek a döntések pedig azt mutatják, hogy államként minden területen, nemcsak az energiaügyek terén, olyan döntéseket hozunk, amelyek 2030-ra eredményeket produkálnak."

A tárcavezető elmondta, egyik ilyen eredmény lehet, hogy 2030-ra a kilencvenes évek átlagánál 40 százalékkal kisebb lesz az üvegházhatású gázok kibocsátása, emellett a megújuló energiaforrásokat több mint 40 százalékban fogjuk használni. Ez a terv azt is jelenti, hogy teljesen meg kell változtatni az elektromos és a hőenergia előállításának a módját.

„De ez a terv egyben lehetőséget jelent a növekedésre és a fejlődésre is. Ez egy teljesen új növekedési modell. Ez egy lehetőség arra, hogy új munkahelyeket teremtsünk, ez egy lehetőség arra, hogy új technológiáink legyenek, ez ugyanakkor egy lehetőség arra is, hogy elsősorban a jövő generációra gondoljunk."

Az energiaügyi miniszter arról is beszélt, itt az ideje annak, hogy Szerbia minden megtegyen annak érdekében, hogy az elektromos energiát reverzibilis turbinákkal rendelkező vízerőművekből nyerje ki, de a gázbeszerzések diverzifikációjának is eljött az ideje. Hozzátette: Szerbiának meg kell mutatnia, hogy képes az energiahatékonyság növelésére, valamint arra, hogy lecserélje a káros anyagokat kibocsátó kéményeket is. A cél az, hogy az országban élők életszínvonalát és életminőségét növeljék, valamint hogy megóvják a környezetet.

klíma
klímaterv
Zorana Mihajlović

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:32, Frissítve: 17:40

Virágzik a tavaszi hérics

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár negyedik alkalommal szervezett sétát, amelynek úti célja a Krivaja patak lipári völgye volt, ahol Közép-Bácskában még megtalálható ez a ritka, veszélyeztetett növényfaj.
14:57, Frissítve: 19:00

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.