Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bartók Orsolya

A bérmálás szentségéhez járultak a hajdújárási diákok

2022.05.21
20:19
Forrás
Pannon RTV
A bérmálás szentségéhez járultak a hajdújárási hatodikos, hetedikes és nyolcadikos diákok a helyi Keresztelő Szent János templomban. Mint minden harmadik évben Hajdújáráson, a Szabadkai Egyházmegye püspöke szolgáltatta ki a bérmálás szentségét.
Pannon RTV/Bartók Orsolya

A bérmálkozók a bérmaszülők kíséretében vonultak be a templomba, akiknek feladatuk segíteni és támogatni a bérmálkozót a keresztény úton.

A szentmise keretében 38-an járultak a bérmálkozás szentségéhez. Sokan szorgalmasan eljártak a hittanórákra, és szépen felkészültek a bérmálási szentmisére, hiszen maga a bérmálkozás megerősíti őket abban, hogy nagykorú keresztényként Krisztusról tegyenek tanúságot a közösségükben.

Kiss Katarina: „Az nagyon fontos, amit mindenki, aki meg van keresztelve és elsőáldozó is, az bérmálkozhat is.”

Remete Lénárd: „Örülök, hogy sikerült, és ez egy szép ünnep számomra, és a templomban is egy szép mise volt.”

A bérmálás egy fontos életfordulót szentel meg, hiszen kilépve a gyermekkorból a fiatalok vállalják a vallásos élettel járó feladatokat.

Horvát Endre, plébános, Keresztelő Szent János plébániatemplom, Hajdújárás: „Saját önszántukból vallják meg a hitüket. Ez mindig egy kis csoda. Mindig egy olyan esemény, pont olyan, amikor tanít egy mester egy fiatalt, és amikor először csinál meg valamilyen művészeti alkotást, ugyanígy egy kicsit rábízzuk mi is a saját hitünket a fiatalokra, azzal a reménységgel, azzal a bizalommal, hogy elég ügyes lesz, elég tisztelettudó lesz, elég felelősségteljes lesz, ahhoz hogy azt, ami számunkra érték, a hitünk azt tovább vigye.”

A bérmálás a szentmise keretében történt. Fontos mozzanata a bérmálkozó homlokának krizmával, vagyis szentelt olajjal való megkenése.

bérmálás
Hajdújárás
Keresztelő Szent János templom
Horvát Endre
plébános

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű