Ugrás a tartalomra
Pixabay/silviarita

Berobbant az allergiaszezon

2022.04.07
15:27
2022.04.07
16:18
Forrás
Pannon RTV
A növények virágzásával egyre többen panaszkodnak a kellemetlen tünetekre, orrfolyásra, szemviszketésre és tüsszögésre is. A pollenkoncentráció pedig a szárazság miatt igen magas.

Tüsszögés, szemviszketés, torokkaparás - ezek mind az allergia tünetei lehetnek. Annak jártunk utána, hogy hogyan is lehet ezeken a tüneteken enyhíteni, illetve hogyan védekezhetünk ellenük. Évszaktól függően sok ember allergiás egy-egy fajta pollenre. Vannak, akik már évtizedek óta tapasztalják a szezonális szénanátha tüneteit. Mészáros Kornél, Magyarkanizsa: „Már több mint 20 éve része az életemnek. A tavaszi időszakban a fák pollenjére vagyok allergiás. Tüsszögés, szemv- és torokviszketés, ilyesmi tünetek jelentkeznek és ezt a szezonális allergiát gyógyszerekkel kezelem.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Az allergiás tünetek kezelésére az antihisztaminok a leghatásosabbak. Aki pedig tisztában van vele, hogy allergiás, akkor akár már az allergiaszezon előtt is elkezdheti használni, hogy csökkentse a tüneteket. dr. Katona Szabó Lívia, orvos, Magyarkanizsa: „A szénanáthával kapcsolatban felhívnám a figyelmet, hogy a kalcium mint olyan, nem hatásos, az orrcseppeket én nem javaslom, mert ha hosszútávon használja az ember, nagyon gyorsan hozzá lehet szokni, tehát nem szoktuk javasolni. A nyugtató alapú gyógynövényeket is ilyenkor kerülni kell és az alkoholos italokat.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A szezonális allergia mellett a szénanáthától is sokan szenvednek. Ez nem kötődik az évszakokhoz, ilyen például a házipor is.

allergiaszezon
növények

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:25

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Népszerű

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.