Ugrás a tartalomra
Pixabay/silviarita

Berobbant az allergiaszezon

2022.04.07
15:27
2022.04.07
16:18
Forrás
Pannon RTV
A növények virágzásával egyre többen panaszkodnak a kellemetlen tünetekre, orrfolyásra, szemviszketésre és tüsszögésre is. A pollenkoncentráció pedig a szárazság miatt igen magas.

Tüsszögés, szemviszketés, torokkaparás - ezek mind az allergia tünetei lehetnek. Annak jártunk utána, hogy hogyan is lehet ezeken a tüneteken enyhíteni, illetve hogyan védekezhetünk ellenük. Évszaktól függően sok ember allergiás egy-egy fajta pollenre. Vannak, akik már évtizedek óta tapasztalják a szezonális szénanátha tüneteit. Mészáros Kornél, Magyarkanizsa: „Már több mint 20 éve része az életemnek. A tavaszi időszakban a fák pollenjére vagyok allergiás. Tüsszögés, szemv- és torokviszketés, ilyesmi tünetek jelentkeznek és ezt a szezonális allergiát gyógyszerekkel kezelem.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Az allergiás tünetek kezelésére az antihisztaminok a leghatásosabbak. Aki pedig tisztában van vele, hogy allergiás, akkor akár már az allergiaszezon előtt is elkezdheti használni, hogy csökkentse a tüneteket. dr. Katona Szabó Lívia, orvos, Magyarkanizsa: „A szénanáthával kapcsolatban felhívnám a figyelmet, hogy a kalcium mint olyan, nem hatásos, az orrcseppeket én nem javaslom, mert ha hosszútávon használja az ember, nagyon gyorsan hozzá lehet szokni, tehát nem szoktuk javasolni. A nyugtató alapú gyógynövényeket is ilyenkor kerülni kell és az alkoholos italokat.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A szezonális allergia mellett a szénanáthától is sokan szenvednek. Ez nem kötődik az évszakokhoz, ilyen például a házipor is.

allergiaszezon
növények

Most

Népszerű