Ugrás a tartalomra
Pixabay/Pexels/illusztráció

A betegek 90%-a szenved poszt-covid tünetektől

2021.07.02
15:17
2021.07.02
17:22
Forrás
Pannon RTV
Légszomj, fáradékonyság, gyakori fejfájás.

Talán nem is figyelünk fel ilyen tünetekre mindennapos rohanásunk során, azonban ha túlestünk a koronavírus fertőzésen, ezek figyelmeztető jelek lehetnek, hogy mégis forduljunk orvoshoz. Szakértők szerint rengeteg embert érintenek a poszt-covid tünetek.

Pannon RTV

Átesett a koronavírus fertőzésen a szabadkai Josip Tikvicki, és amint lehetett felvette a Sinopharm oltóanyag mindkét dózisát is. Miután kiheverte a fertőzést nem észlelt magán semmilyen újabb tünetet, mint amilyet az alapbetegsége folyamán is szokott: „Semmilyen panaszom nincs, annak ellenére, hogy szívbeteg vagyok, nincs baj. Most vizsgálatra jöttem.”

Pannon RTV

Fáradékonyság, kitartó levertség, légszomj, mellkasi fájdalmak, hajhullás, sőt ízületi fájdalmak. Ha hasonló kellemetlenségekre, szokatlan rendellenességekre figyelünk fel, röviddel miután kihevertük a koronavírussal való fertőzést, érdemes mielőbb az általános orvosunkhoz fordulni, aki további kivizsgálást javasolhat. Az orvosok tapasztalatai szerint 10 betegből 9 tapasztal poszt-covid tüneteket.

Todorić Olimpia, belgyógyász: „Főleg a fiatalokra jellemző ez a mellkasi szorítás, fájdalom, és náluk szokott kialakulni a szívizom gyulladás vagy a szívburok gyulladás. Ha ennek a gyanúja fennáll, azokat szív ultrahangra küldjük, hogy kizárjuk ezt az állapotot.”

Pannon RTV

A belgyógyász elmondta, gyakran ezeknél a betegeknél a vérrögök képződése is erőteljesebb, amit laboratóriumi vizsgálattal követhető és kezelhető meghatározott terápiával. A Szabadkai Közkórház covid-osztályán kétoldali tüdőgyulladással kezelt betegek lábadozását is felügyelik többek között a szabadkai Harambašić utcai rendelőben is.

Dr. Elizabeta Vrana, tüdőgyógyász: „Kivizsgálásaink során bizonyos pácienseket elküldünk a kamenicai Tüdőgyógyászati Intézetbe további kivizsgálásra, hogy megállapítsák vannak-e valamilyen elváltozások, mert tüdőhegesedésről, fibrózisról beszélnek. Egyeseknél CT-vizsgálatot végeztek, hogy megállapítsák, vannak-e maradandó következmények.”

Pannon RTV

A szakemberek figyelmeztetnek, a koronavírussal való fertőzés után csaknem minden szerven észlelhetők valamilyen változások. Ezek legkevesebb hat hónap alatt megszűnhetnek, azonban mindenképp javasolt orvoshoz fordulni panaszainkkal. Az orvosok szerint a legkönnyebben akkor kerülhetjük el a poszt-covid tüneteket, ha beoltatjuk magunkat és eleve nem fertőződünk meg.

COVID-19
poszt-covid tünet
oltás
vakcina
szívbetegség
tüdőbetegség
fáradékonyság
légszomj

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.