Ugrás a tartalomra

A betegek 90%-a szenved poszt-covid tünetektől

2021.07.02
15:17
2021.07.02
17:22
Forrás
Pannon RTV
Légszomj, fáradékonyság, gyakori fejfájás.

Talán nem is figyelünk fel ilyen tünetekre mindennapos rohanásunk során, azonban ha túlestünk a koronavírus fertőzésen, ezek figyelmeztető jelek lehetnek, hogy mégis forduljunk orvoshoz. Szakértők szerint rengeteg embert érintenek a poszt-covid tünetek.

Átesett a koronavírus fertőzésen a szabadkai Josip Tikvicki, és amint lehetett felvette a Sinopharm oltóanyag mindkét dózisát is. Miután kiheverte a fertőzést nem észlelt magán semmilyen újabb tünetet, mint amilyet az alapbetegsége folyamán is szokott: „Semmilyen panaszom nincs, annak ellenére, hogy szívbeteg vagyok, nincs baj. Most vizsgálatra jöttem.”

Fáradékonyság, kitartó levertség, légszomj, mellkasi fájdalmak, hajhullás, sőt ízületi fájdalmak. Ha hasonló kellemetlenségekre, szokatlan rendellenességekre figyelünk fel, röviddel miután kihevertük a koronavírussal való fertőzést, érdemes mielőbb az általános orvosunkhoz fordulni, aki további kivizsgálást javasolhat. Az orvosok tapasztalatai szerint 10 betegből 9 tapasztal poszt-covid tüneteket.

Todorić Olimpia, belgyógyász: „Főleg a fiatalokra jellemző ez a mellkasi szorítás, fájdalom, és náluk szokott kialakulni a szívizom gyulladás vagy a szívburok gyulladás. Ha ennek a gyanúja fennáll, azokat szív ultrahangra küldjük, hogy kizárjuk ezt az állapotot.”

A belgyógyász elmondta, gyakran ezeknél a betegeknél a vérrögök képződése is erőteljesebb, amit laboratóriumi vizsgálattal követhető és kezelhető meghatározott terápiával. A Szabadkai Közkórház covid-osztályán kétoldali tüdőgyulladással kezelt betegek lábadozását is felügyelik többek között a szabadkai Harambašić utcai rendelőben is.

Dr. Elizabeta Vrana, tüdőgyógyász: „Kivizsgálásaink során bizonyos pácienseket elküldünk a kamenicai Tüdőgyógyászati Intézetbe további kivizsgálásra, hogy megállapítsák vannak-e valamilyen elváltozások, mert tüdőhegesedésről, fibrózisról beszélnek. Egyeseknél CT-vizsgálatot végeztek, hogy megállapítsák, vannak-e maradandó következmények.”

A szakemberek figyelmeztetnek, a koronavírussal való fertőzés után csaknem minden szerven észlelhetők valamilyen változások. Ezek legkevesebb hat hónap alatt megszűnhetnek, azonban mindenképp javasolt orvoshoz fordulni panaszainkkal. Az orvosok szerint a legkönnyebben akkor kerülhetjük el a poszt-covid tüneteket, ha beoltatjuk magunkat és eleve nem fertőződünk meg.

COVID-19
poszt-covid tünet
oltás
vakcina
szívbetegség
tüdőbetegség
fáradékonyság
légszomj

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.