Ugrás a tartalomra

Betiltották a mobiltelefon használatát ebben a vajdasági iskolában

2023.02.24
12:57
2023.02.25
15:16
Forrás
Pannon RTV
Amikor megérkeznek a gyerekek, akkor le kell adniuk a készüléket, majd távozáskor visszakapják.

Betiltották a gyerekek mobiltelefon használatát a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolában. A szülők kezdeményezését jóvá is hagyta az iskola tantestülete, a szülők tanácsa és az iskolaszék is. Az intézkedést a második félév kezdetén vezették be.

Az iskola diákparlamentje kezdetben ellenezte azt a javaslatot, hogy a tanítás ideje alatt és a szünetekben csökkentsék a mobilhasználatot, ám végül az ő hozzáállásuk is pozitív lett. Máté Lea, tanuló, Moša Pijade Általános Iskola, Torontálvásárhely: „A mi osztályunk szépen fogadta, mert nem is nagyon hoztuk mi az iskolába a telefont és nem is nagyon használtuk, csak néha-néha szünetben.”

Az órák közötti szünetekben visszatért a gyermekzsivaj. Vannak olyan osztályok, ahol a diákok már nem is viszik magukkal a telefont az iskolába. A pozitív változást a szülők és a tanárok is tapasztalták az elmúlt hetekben. Máté Lajos, szülő és tanár, Moša Pijade Általános Iskola, Torontálvásárhely: „Mikor eljön a szünet, ők már arra gondolnak, hogy kiveszik a mobiltelefont és azzal fognak foglalkozni. Igazából dekoncentrálódnak és mivel nem oktatás céljából használják, ezt el kell mondani, hanem ilyen tik-tok és hasonló dolgokat csinálnak vele, és végeredményben, amikor elkezdődik az óra, elég nehéz rákapcsolódni pl. a matematikára, vagy a földrajzra. Kizökkenni abból a tik-tok világából és hirtelen elkezdeni az egyenletek világát matematikából.”

A telefon ma már nélkülözhetetlen, azonban oda kell figyelni, hogy mire használjuk. Tomašik Vjerka, pszichológus, Moša Pijade Általános Iskola, Torontálvásárhely: „A hasznos dolgokon kívül minden bizonnyal sok olyan tartalom áll a rendelkezésükre, amelyek talán nem is megfelelőek számukra. Az ehhez a korosztályhoz tartozó gyerekeknél még nem fejlődött ki a kritikus gondolkodás, minden információt magától értetődőnek tartanak, anélkül, hogy felmérnék, az mennyire jó, pontos, helyes. Valahogy ez viszi őket.”

Az antalfalvi község nagyobb iskoláiban már korábban meghoztak ilyen döntéseket, és egyre több település csatlakozik a kezdeményezéshez. Vidrács Krisztina, igazgató, Moša Pijade Általános Iskola, Torontálvásárhely: „Ma úgy néz ki a telefonok használata az iskolában, hogy a gyerekek, amikor megérkeznek az iskolába, akkor átadják a telefonjaikat és a nap végén, amikor indulnak haza, akkor kapják meg újra magukhoz, természetesen, ez akkor kivétel, vagy kivételes eset, hogy ha az órán, az óra keretén belül használják a digitális eszközöket, a telefonjukra szükségük van, akkor megkaphatják őket. Ez természetesen a tanárnak az előző bejelentése alapján működik.”

Mivel a fiatalok körében terjed a digitális erőszak, ezért e témában többször is tartanak előadásokat a diákok számára, az idei tanévtől pedig a szülőket is bekapcsolják a felvilágosításba.

mobiltelefon
Torontálvásárhely
Máté Lajos
Tomašik Vjerka

Most

18:59

Család, mindenki bástyája

A párok több mint felének csak egy gyermeke van és ezen változtatni kell - jelentette ki Darija Kisić Vranjéban, a Család, mindenki bástyája elnevezésű projekt eredményeinek bemutatásán.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.