Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Bogdánffy Szilárd vértanúra emlékeztek Feketetón

2019-10-06
20:05
2019-10-06
20:15
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági születésű vértanúra, Bogdánffy Szilárdra emlékeztek vasárnap szülőfalujában, a bánáti Feketetón. Az egykori püspök 1953-ban halt meg 42 évesen a romániai Nagyenyeden.

A 2010-ben, XVI. Benedek pápa idején boldoggá avatott Bogdánffy Szilárd püspökért szólt a harang vasárnap szülőfalujában, Feketetón. Egészen a közelmúltig majdnem feledésbe merült a vértanú emléke. Hajdú Sándor csókai plébános 2011-ben karolta fel a megemlékezés ügyét. Azóta minden évben Bogdánffy halálának október másodikai évfordulójához legközelebb eső vasárnapján megemlékeznek a falu szülöttjéről.

Hajdú Sándor, csókai plébános: „Itt, Feketetón élt, növekedett, itt is született, a csókai templomban keresztelték, csókai anyakönyvbe van beírva a keresztelése, de itt volt a templom melletti épületben – akkor még közös volt templom és iskola, köznapon iskola volt, vasárnap templom – és az édesapja volt a tanító, tehát így lakott itt, élt ebben a házban.”

Boldog Bogdánffy Szilárd az egykori Csanádi Egyházmegyén keresztül került Nagyváradra. Az egyházi vezetőket célzó üldöztetések áldozata lett Romániában. 1949. április 5-én az állambiztonsági szervek letartóztatták. Négy év alatt, ítélet nélkül, megjárta Románia több rettegett börtönét. Koncepciós perére 1953-ban került sor. 12 évnyi kényszermunkára ítélték. Bár védőinek sikerült elérnie az ítélet megsemmisítését, de a per újratárgyalására már nem került sor, mivel az elszenvedett kínzások és egy súlyos tüdőgyulladás következtében, amelyre nem kapott gyógyszert, a nagyenyedi börtönben 1953. október 2-án elhunyt.

Böcskei László, megyés püspök, Nagyvárad, Románia: „Bogdánffy Szilárd vértanú püspökben egy olyan példát láthatunk magunk előtt, akinek üzenete van a mai világban, és a mai világ számára is. Ahogyan látjuk, a mai világban sem könnyű kereszténynek maradni, nem könnyű megőrizni a keresztény értékrendünket, identitásunkat, és szükségünk van olyan támpontokra, amelyekre tudunk hagyatkozni, vagy forrásokra, amelyekből tudunk meríteni is. Az ő élete egy ilyen forrás, egy ilyen támpont.”

A Bogdánffy Szilárd emlékének szentelt szentmisére a Nagyváradi Egyházmegye képviselői mellett a környék számos plébánosa elzarándokolt a vértanú szülőfalujába.

Bogdánffy Szilárd
aradi vértanú
Feketetó

Most

17:20, Frissítve: 17:26

Bottasé a szezon első pole pozíciója

Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte a Forma-1-es idénynyitó Osztrák Nagydíj szombati időmérő edzését, így vasárnap ő rajtolhat az élről.
15:21, Frissítve: 17:08

A kézi aratás fortélyai

Az égiek kegyesek voltak ma a muzslyaiakhoz: a változékony idő ellenére a Müller János tanyája melletti búzaföldön sikerült megtartani a 37. aratóversenyt.

Népszerű

Koronavírus-helyzet Szabadkán

A koronavírus-járvány kihirdetésének kezdete óta a mai napig Szabadkán összesen 86 személynél igazolt a fertőzés, azaz 4 új esetet regisztráltak Szabadkán - közölte a válságkezelő városi törzskar.