Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

A borászok védőszentjének ünnepe

2022.01.21
20:17
2022.01.21
21:13
Forrás
Pannon RTV
A borászok január 22-én, a vincellérek védőszentjének, Szent Vincének a napjával kezdik az esztendőt.

Ezen a napon szokták megszentelni a szőlőskerteket, ilyenkor meglátogatják egymást a borászok, kóstolgatják a borokat és próbálják megjósolni az idei szőlőtermést.

Pannon RTV/Lukács Attila

A szőlősgazdák a Vince-nap időjárásából és a Vince napján metszett „vincevesszőkből” próbálják megjósolni a következő szüretnek a gazdagságát. A vesszőket vízbe teszik és figyelik, hogy mennyire fognak kihajtani.

Dobó József muzslyai borász: „A szőlősgazdák a szőlőről néhány szőlővesszőt vagy „venyigét” - ahogy mi mondjuk - lemetszettek, és ezt a szőlővenyigét meleg helyre tették, egy öt-hat szemet vízbe. És utána meleg helyen várták, hogy mi történik a szőlővenyigével, hogy duzzadnak-e a szemek, ha duzzadnak, az azt jelenti, hogy a szőlővenyige él, és valójában a károsodás még nem érte a szőlőt. Ezáltal jó termést is vártak, mivel ugye Vince-nap január vége felé van, amikor már valójában a télnek a felén túl vagyunk és ezután már az enyhébb időket várjuk. Tudjuk azt, hogy – legalábbis régen, az idén ez szerencsénkre nem jellemző – de februárban, és még december hónap egészében és január hónap végéig néha -15, -20 fokos fagyok is voltak.”

A szőlőtermés jósolásánál a Vince-napi időjárást is figyelni szokták. Mert Szent Vince már a tavasz útját egyengeti.

Dobó József elmondta: „Hogyha megered Vince, akkor tele lesz a pince”. Ami valójába arra utal, hogyha Vince napján szép, napos idő van és természetesen, ha hó volt a tetőn, a nap hatására a hó olvadni kezdett és az ereszet végig csöpögött (abban az időben még nem voltak ilyen csatornák az eresz alatt), és akkor a gazdák ugyancsak arra utaltak, hogy ez az év jó termést ígér és akkor a pince is tele lesz.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Muzslya 132 évvel ezelőtti betelepítésekor szőlő- és bortermelő vidék volt. Ma már nem így van. A több mint egy évtizede működő Szent Márton borkedvelők egyesületének az a célja, hogy visszahozza a borkultúra hagyományát a vidékre.

Rontó László, az egyesület elnöke: „Az elvándorlás minket is érintett. Úgyhogy egyesek elmentek, de útközben jöttek mások. Úgyhogy ez a harmincas fő mindig itt van. Minden kedden szoktunk találkozni. Ezeken a gyűléseken megbeszéljük a teendőket. Tehát mindig van valamilyen kis akció, mindig van jó barátkozás is útközben. És a legfőbb, ami körül összegyűlünk, az a bor. A 2021-es évben, mint ahogy szoktunk is, több mint 14-15 tonna szőlőt dolgoztunk át. Ezeket a borokat most már javában kóstoljuk. Itt van a temerini Vince-napi borkóstoló is. Ebből kifolyólag ma este is itt vagyunk. Megkóstoljuk ezeket a borokat Vince-nap előtt és akkor próbálkozunk visszaemlékezni, hogy mit is mondtunk a tavalyi Vince-napkor, amikor megmetszettük a szőlőket és próbáltuk jövendölni az idei évet.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Az egyesület borpincéje az Emmausz katolikus kollégium épületében van, amely minden találkozón megtelik.

Kalapis Sztoján borász, szalézi szerzetes: „Vannak még érdeklődők, akik már érdeklődtek, hogy lehetne betagosodni, és szeretettel fogadunk mindenkit, nem zárunk ki senkit. Ezekre a borásztalálkozókra, minden kedden, itt a kollégiumban, nem jönnek el mindnyájan, minden kedden, de nagyon fontos, hogy itt vannak, mert akkor tudunk véleményt mondani a különböző borokról, az ízekről, színekről. Tehát fontos találkozó.”

Szent Vince napja ünnep a katolikus egyházban is. Ilyenkor sok helyen a gazdák papot hívnak és a szőlőskert végét szentelt borral vagy szentelt vízzel öntözik, hogy jó termés legyen - mondta Kalapis Sztoján.

„A hagyomány szerint a Vince-napon szoktuk megtartani a szőlőmetszést. Már elkezdődik. A legjobb dátum, mert aztán, ha véletlenül még megfagy a szőlő, akkor lehet még valamit csinálni, még lehet hagyni hajtásokat. És a Vince-nap az egyházban mindig is fontos nap volt.”

A muzslyai borászok az utóbbi években mindig jól szerepelnek a temerini Vince-napi borkóstolón. Annak ellenére is, hogy úgy vásárolják a szőlőt.

Pakai Árpád muzslyai borász: „Az összes szőlőt próbálom itt, Bánátban beszerezni. Tehát a környező falvakból. De sokat veszünk Szerbiából is. Az egyesület barát is Szerbiában. Milyen egy tipikus muzslyai bor? Sokkal több fehér bort készítünk, mint vöröset. Az utóbbi években rozét is. A rajnai rizlinget minden évben megcsináljuk: egy 500-600 litert a klubnak. Az visszamenőleg tíz éve így van. Ha arra rá lehetne mondani. Vagy a bánáti schiller, ami jellegzetes Muzslyára és a bánáti falvakra. Ez könnyű bánáti bor, ahogy mondják. Az egy ilyen háztáji vegyes, több fajta szőlőből, természetes erjedéssel készül és ez ilyen laza, iható bor, amit január, februárig - így Vince-napig - el is kell fogyasztani.”

A borászok egyesületének fontos feladata az emberek összehozása, a közösségépítés, a hagyományok megőrzése. Hosszú távú céljuk pedig az, hogy visszahozzák a szőlőt a muzslyai kertekbe.

Vince-nap
borász
ünnep
Muzslya

Most

21:37, Frissítve: 21:46

Élisabeth Borne lett az új francia miniszterelnök

Emmanuel Macron francia államfő az eddigi munkaügyi minisztert nevezte ki hétfőn új miniszterelnöknek a távozó Jean Castex helyére, aki a hagyományoknak megfelelően benyújtotta lemondását a három héttel ezelőtt újraválasztott köztársasági elnöknek.
19:21

Kijevbe utazik a Vatikán külügyminisztere

A szentszéki diplomáciát vezető Paul Richard Gallagher érsek szerdától Ukrajnában a vallási és politikai élet képviselőivel találkozik, valamint felkeresi a háborús helyszíneket - közölte a Szentszék Twitter-fiókján kedden.

Népszerű