Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Laskovity Zoltán

A borsos árak ellenére már az építkezés alatt elkelnek az ingatlanok

2022.10.10
16:51
2022.10.10
19:27
Forrás
Pannon RTV
Már az építkezés ideje alatt elkelnek Szabadkán a gombamód szaporodó társasházak lakásai. Az új építésű lakások négyzetméterenkénti ára eléri, sőt a fekvésétől függően akár meg is haladja az 1300 eurót.

Egyre több a belgrádi, újvidéki és Szerbia más vidékeiről érkező lakásvásárló Szabadkán, újabban pedig a külföldiek is előszeretettel vesznek ingatlant az észak-bácskai városban.

Az elmúlt három évben a szabadkai lakások ára folyamatosan emelkedett, a kereslet ennek ellenére továbbra is nagyobb, mint a kínálat. 2018-ban Szabadkán 800 euró volt az új építésű lakások négyzetmétere, az idén ez az ár pedig meghaladta az 1300 eurót. Minél kedvezőbb a lokáció, és minél felszereltebb a lakás, annál magasabb a négyzetméterenkénti ár. Amint megkezdik az építést, megkezdődik a vásárlás is. Az építkezés alig ér az első, második emeletig, már elkelt az összes lakás, mondta Szügyi Rezső. A szabadkai ingatlanközvetítő szerint sokkal kifizetődőbb új lakást venni.

„A fölújítás, az egy meglehetősen nagy pénzbe kerül. Viszont egy új ingatlan vásárlása esetén megveszünk egy ingatlant, amibe beköltözhetünk, mindennemű költség nélkül. Sőt, ne felejtsük el, hogy a törvény lehetővé teszi azt, hogy ha első ingatlan vásárlásáról beszélünk, akkor a 10 százalék ÁFÁT vissza tudjuk igényelni az árából.”

Szabadkára sokan érkeznek más szerbiai városokból, Belgrádból vagy Újvidékről is, mert itt még mindig fele annyiért tudnak lakást venni, mint ott - mondta az ingatlanközvetítő.

„Azok az emberek, akik Szabadkára jöttek ingatlan nélkül, elhelyezkedtek az ipari övezetben, vagy olyan munkahelyük van, ahol egy stabil fizetésük van, és lakáshitelt tudnak fölvenni, mindenféleképp inkább az új ingatlan vásárlásában gondolkodnak.”

Az új lakásokat elsősorban a fiatalok részesítik előnyben. Újabban megjelentek a külföldi lakásvásárlók is. A háborús helyzet és az oroszországi mozgósítás miatt egyre több menekült érkezik Szerbiába, így Szabadkán is megjelentek az orosz és ukrán lakásvásárlók - mondta Szügyi Rezső.

„Vannak külföldi befektetők is, akik a pénzüket szeretnék Szabadkán elkölteni, Szabadkán szeretnének befektetni, mivel úgy néz ki, van ennek a városnak perspektívája, és ha nem is állandó tartózkodásra, de ilyen befektetési céllal vásárolnak. Persze igen, vannak ennek a háborúnak ilyen következményei is, hogy beindult egy ilyen népvándorlás, tehát keleti irányból jönnek emberek, akik elhagyták a hazájukat, és mindenféleképp ennek a szláv nyelvterületnek a hatására szeretnének Szerbiában letelepedni.”

Ők viszont azért szeretnének lakást vásárolni, hogy ingatlantulajdonosként tartózkodási engedélyt kapjanak, tette hozzá az ingatlanügynök. Szerinte egyébként a szabadkai polgárok esetében jobban megéri lakást venni, mint albérletben lakni, mert a havi hitelrészlet nagyjából annyi, mint amennyibe a lakbér kerül.

építkezés
lakás
Szabadka
ingatlan
Szügyi Rezső

Most

15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.

Népszerű