Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Péjity Tímea

Bőséges termés várható az idén a nemzet almafáján

2023.06.04
18:05
2023.06.04
20:29
Forrás
Pannon RTV
Mindez bizalomra adhat okot a magyarság szempontjából - a nemzeti összetartozás napjának központi ünnepségét Vajdaságban hagyományosan Királyhalmon, a Jézus Szentséges Szíve plébániatemplomban és annak kertjében tartották meg.

2012-ben ültették el a királyhalmi templomkertben a nemzet almafáját, amely közös múltunkat, közös gyökereinket és közös jövőnket jelképezi. Bőséges termés várható az idén a nemzet almafáján, mindez bizalomra adhat okot a magyarság szempontjából itt, a Délvidéken.

A megemlékezés szentmisével kezdődött, amelyet Ft. Józsa Gáspár püspöki titkár és irodaigazgató-helyettes celebrált, Msgr. Koncz István plébános pedig koncelebrált.

16 óra 32 perckor megkondult a templom harangja, jelezve, hogy 103 éve percre pontosan ekkor írták alá a trianoni békediktátumot.

A megjelenteket Katona Róbert, a rendezvénynek otthont adó és a nemzeti összetartozás almafáját gondozó Királyhalom település helyi közösségének elnöke köszöntötte. 103 évvel ezelőtt az éppen polgárosodásnak indult faluban hatalmas változások történtek. Családi, gazdasági kapcsolatok szakadtak ketté. Ami természetes volt azelőtt, az hirtelen lehetetlen lett.

Az anyaországtól elszakadva kilátástalan helyzetben kellett fennmaradni, megélhetést biztosítani és magyarságukat megőrizni dédszüleinknek. 103 év távlatából kijelenthetjük, hogy a feladatukat elvégezték, megmaradtunk magyarnak, mégha ez nem is volt mindig könnyű. Ezt a kötelezettséget adták tovább elődeink nekünk, most rajtunk a sor, hogy megőrizzük és továbbadjuk ezt a jövő nemzedékének, gyermekeinknek.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke alkalmi beszédében hangsúlyozta, a vajdasági magyarság úgy maradt meg az elmúlt száz évben, hogy összekapaszkodott. A 2010-ben elfogadott, a nemzeti összetartozás napjáról szóló törvény visszaadta az önbecsülésünket - hangoztatta.

„Azt mutatta meg, hogy nem vagyunk egyedül, hogy az anyaország segít bennünket abban, hogy a szülőföldünkön jól, a velünk együtt élőkkel együttműködve, az akadályokat leküzdve méltón, a nemzeti hovatartozásunkat büszkén vállalva éljünk. A 2010. június negyedikei önbecsülésérzés, amit aközben éreztünk, amikor a történelmi Magyarország megszűnéséről való emlékeztetőként szóltak. Azonban azóta se jelentenek mást, mint önbecsülést.”

Pásztor István a királyhalmi rendezvényen beszélt a népszámlálás adatairól, és arról, hogy csökkent a szerbiai magyarság létszáma. A VMSZ elnöke szerint ez felértékeli a magyar pártra adott szavazatokat, másrészt megsokszorozza a felelősségüket. Vajdaságot oly módon kell a szülőföldünkként megőriznünk, hogy az az itthon maradóknak és az innen elköltözőknek is hívogató, vonzó legyen - hangsúlyozta Pásztor.

„Olyan idők következnek, amikor minden dinárnak és adóforintnak a helyét jól át kell gondolni, meg kell fontolni. Olyan idők következnek, amikor döntenünk kell, kinek biztosítjuk az előnyt, azoknak, akik az itthon maradás mellett döntöttek vagy azoknak, akik ugyan több évtizede Magyarországon élnek, de az itteni kulturális életnek biztosított támogatásokat a maguk javára kívánják felhasználni."

Az eseményen mások mellett jelen voltak Magyarország belgrádi nagykövetségének és szabadkai főkonzulátusának tisztségviselői, továbbá a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati, illetve a Magyar Nemzeti Tanács képviselői.

nemzeti összetartozás napja
Királyhalom

Most

18:45, Frissítve: 19:53

Historizmus Szabadkán

Historizmus Szabadkán címmel tartott igazi sporttörténelmi időutazást Kubičković Ákos a Szabadkai Város Múzeumban.
17:47, Frissítve: 19:37

A pedagógusok és a kiégés

Lendületben - mit tehetünk a kiégés ellen? címmel szervezett kötetlen beszélgetéssel egybekötött előadást az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete.
15:31, Frissítve: 16:51

Közös erővel a sikeres mezőgazdaságért

A mezőgazdasági helyzet és az együttműködési lehetőségek feltérképezése céljából baden-württembergi küldöttség érkezett Vajdaságba. A német delegációt a tartományi mezőgazdasági titkárság fogadta.
14:06, Frissítve: 16:23

Méhészeti napok Szabadkán

A hétvégén minden a mézről fog szólni Szabadkán, ugyanis ismét méhészeti napokat szerveznek. A háromnapos rendezvényen a szerbiai és külföldi méhészek a finomságaik mellett bemutatják az idei mézeiket is.

Népszerű