Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

A boszniai-krajinában elesett szerb áldozatokra emlékeztek

2021.09.13
19:03
2021.09.13
20:46
Forrás
Pannon RTV
A délszláv háborúk viharában elesett, 13 boszniai-krajinai község szerb áldozataira emlékeztek. Emlékmisét tartottak tiszteletükre Banstolon, majd megkoszorúzták a nekik emelt emlékművet.

A harcokban elesett és egyéb szerb áldozatok leszármazottai, valamint a Szerbiába menekültek negyed évszázada emlékeznek halottaikra.

Zoran Šebez: „Édesapám Jajce környékén, Bravnice faluban esett el, szeptember 12-én, 1995-ben. Ezen a napon eljövök ide, hogy meghajoljunk a halottaink emléke előtt, akik a háborúkban estek el, a kilencvenes évektől idáig.”

Jovana Hrvačević: „Számomra minden nap, amelyet a nép körében az emlékezés napjának hívnak, valójában egy hatalmas gyász, mivel a népünk a II. világháborútól a mai napig azokon a területeken szenvedett. Abszolút semmilyen kilátásunk sincs arra, hogy visszatérjünk oda, és folytassuk életünket a mi területeinken és otthonainkban.”

Az áldozatok emlékére a Banstolon lévő Boldogságos Szűz Mária-templomban tartottak szentmisét.

Dragana Milošević, tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár kiemelte: „Fontos megemlékezni ezekről a dátumokról. Sajnos elveszítettük ezeket az életeket. Emlékeztetem önöket: több mint 1660 áldozat és 120 ezer elüldözött. Ez miért fontos? Fontos mindenekelőtt azért, mert azok akik utánunk jönnek, a szerb nép igazságára és elődeik tiszteletére alapozva kell, hogy építkezzenek.”

A mise után a templom mellett felállított emlékműnél elhelyeztek az emlékezés virágait a tartomány, Újvidék, a Boszniai Szerb Köztársaság, valamint a krajinai szerbek egyesületeinek képviselői.

délszláv
haború
boszniai
krajinai
Dragana Milošević

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.