Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

A boszniai-krajinában elesett szerb áldozatokra emlékeztek

2021.09.13
19:03
2021.09.13
20:46
Forrás
Pannon RTV
A délszláv háborúk viharában elesett, 13 boszniai-krajinai község szerb áldozataira emlékeztek. Emlékmisét tartottak tiszteletükre Banstolon, majd megkoszorúzták a nekik emelt emlékművet.

A harcokban elesett és egyéb szerb áldozatok leszármazottai, valamint a Szerbiába menekültek negyed évszázada emlékeznek halottaikra.

Zoran Šebez: „Édesapám Jajce környékén, Bravnice faluban esett el, szeptember 12-én, 1995-ben. Ezen a napon eljövök ide, hogy meghajoljunk a halottaink emléke előtt, akik a háborúkban estek el, a kilencvenes évektől idáig.”

Jovana Hrvačević: „Számomra minden nap, amelyet a nép körében az emlékezés napjának hívnak, valójában egy hatalmas gyász, mivel a népünk a II. világháborútól a mai napig azokon a területeken szenvedett. Abszolút semmilyen kilátásunk sincs arra, hogy visszatérjünk oda, és folytassuk életünket a mi területeinken és otthonainkban.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az áldozatok emlékére a Banstolon lévő Boldogságos Szűz Mária-templomban tartottak szentmisét.

Dragana Milošević, tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár kiemelte: „Fontos megemlékezni ezekről a dátumokról. Sajnos elveszítettük ezeket az életeket. Emlékeztetem önöket: több mint 1660 áldozat és 120 ezer elüldözött. Ez miért fontos? Fontos mindenekelőtt azért, mert azok akik utánunk jönnek, a szerb nép igazságára és elődeik tiszteletére alapozva kell, hogy építkezzenek.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A mise után a templom mellett felállított emlékműnél elhelyeztek az emlékezés virágait a tartomány, Újvidék, a Boszniai Szerb Köztársaság, valamint a krajinai szerbek egyesületeinek képviselői.

délszláv
haború
boszniai
krajinai
Dragana Milošević

Most

19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.
16:00, Frissítve: 19:59

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.