Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelić

Bővült az oltópontok száma Szerbiában

2021-01-08
13:33
2021-01-08
15:48
Forrás
Pannon RTV
Mától országszerte 110 helyen adják be a koronavírus elleni vakcinát. Az egészségügyi minisztérium elárulta, milyen ütemben oltják be a lakosságot. Ahhoz, hogy megfelelő védelem alakuljon ki a koronavírus ellen, a vakcinából két dózist kell kapni.

Egyre több koronavírus elleni védőoltás érkezik Szerbiába, így lassan növelni lehet a vakcináció tempóját az országban - mondta az egészségügyi államtitkár, Mirsad Đerlek. Már 110 oltóponton adják be a védőoltást Szerbia minden részén, elsősorban a kórházakban és az idősotthonokban.

Jelenleg az első fázis zajlik, amelynek keretében 720 ezer személy kap védőoltást. Az idősotthonok lakói és a covid-részlegek dolgozói kapják meg elsőként a vakcinát, majd a 75 éven felüliek, akik 300-350 ezren lehetnek.

Tanjug/Rade Prelić

A második fázisban újabb 740 ezer ember kap oltást, vagyis a 65 évnél idősebbek, akik nem kerültek be az első körbe, továbbá az állami szervek és intézmények alkalmazottai, vagyis a hivatalnokok, valamint a katonaságnál, a rendőrségnél és az oktatásban dolgozók.

A harmadik fázisban 1,7 millió embernek adnák be a vakcinát: az 50-től 64 éveseknek, függetlenül attól, hogy veszélyeztetett csoportba tartoznak-e vagy sem, valamint az 50 évnél fiatalabbaknak, akiknek alapbetegségük van.
Az egészségügyi államtitkár szerint amennyiben 1,4–től 3 millió szerbiai megkapja a védőoltást, közel fogunk járni a koronavírus visszaszorításához. Amennyiben rendszeresen érkeznek dózisok mind az amerikai, mint az orosz, később pedig a kínai vakcinából, egyre tömegesebbé válhat az oltás.

Szerbiai RTV

Dr. Srđa Janković immunológus, a válságstáb tagja hangsúlyozta, nincs különbség a különböző gyártmányok között, mindegyik megfelelő a koronavírus ellen, vagyis egyformán hatásosak és biztonságosak. Arról is beszélt, hogy a vakcinából két dózis szükséges. Annak, akinek már beadták az elsőt, legalább három hetet kell várnia a második adagig.

„Ennél hosszabb is lehet, gond nélkül. A fontos, hogy ennél ne legyen rövidebb. Mert ilyenkor a szervezet úgy érzékeli, hogy az egy dózis. Szervezési szempontból ez lehet kicsit több 3 hétnél, de a fontos az, hogy a szervezet kétszer kapja meg az információt arról az antigénről. Hogy miért? Mert az immunrendszer így megérti, hogy valami fontosról van szó. Megerősíti az immunrendszer emlékezetét.”

Tehát három hét elmúltával kell majd újraoltatnia magát annak, aki megkapta az első dózist. Szakértők szerint csak így biztosított a valódi védelem, amitől azt várják, hogy akár több évig is tart majd.

Pannon RTV/Lukács Attila

Szerbia egészségügyi minisztere is beoltatja magát az első adandó alkalommal. Zlatibor Lončar, mint mondta, amint engedélyeznek egy másik gyártmányú védőoltást is az országban, beadatja magának a vakcinát. Azért vár még, mert azt szeretné, hogy a kormánytagok által megkapott oltásoktól eltérőt adjanak be neki. Ana Brnabić kormányfő az amerikai-német Pfizer-BioNTech típusút, míg Aleksandar Vulin belügyminiszter és Ivica Dačić, a parlament elnöke a Szputnyik V orosz védőoltást vette fel. Még nem tudni, hogy melyik vakcina lesz a következő engedélyezett Szerbiában: az amerikai Moderna vagy a kínai gyártmányú.

Zlatibor Lončar, Szerbia egészségügyi minisztere: „Beoltatom magam. Az a megállapodás, hogy Szerbia minden elérhető védőoltást beszerez, amely a feltételeknek eleget tesz. Nem lenne korrekt, ha mind ugyanazt a vakcinát vennénk fel. Ezzel példát mutathatunk a lakosoknak. A következő védőoltással, ami rendelkezésre áll, beoltatom magam, akármelyik is lesz az.”

Szerbia
koronavírus
koronavírus-járvány
védőoltás

Most

17:11, Frissítve: 17:19

Megdőlt a téli hőmérsékleti szezonrekord Magyarországon

Megdőlt a téli szezonrekord szombaton; a Heves megyei Verpeléten mínusz 14,3 Celsius-fokig hűlt a levegő - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Veszélyjelzésük szerint vasárnap néhol még ennél is hidegebb lehet.

Népszerű