Ugrás a tartalomra

A bozótosban bujkálnak a migránsok Szabadka környékén (videó)

2017-03-20
15:23
A szabadkai befogadóközpontba látogatott hétfőn az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának küldöttsége, valamint európai parlamenti képviselők
A szabadkai befogadóközpontba látogatott hétfőn az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának küldöttsége, valamint európai parlamenti képviselők. Közben a városban kevesebb migráns bolyong. Akik nincsenek a befogadóközpontban, azok a vasút menti bozótosokban bujkálnak, a bontás alatt álló téglagyár szinte teljesen üres. migrans teglagyar szabadka Hétfő délelőtt teljesen kihalt volt az egykori szabadkai téglagyár környéke. Se ott dolgozó munkások, se migránsok sehol. Egy jött csak ki, azt mondja: páran maradtak itt, de a bozótosban bujkálnak. Szabadkán a Zentai út a migránsok fő útvonala a város felé és vissza, a táborba vagy a dzsungelbe. Ivan Medić, Szabadka: „Össze lehet futni velük. Kisebb csoportokban. Öten, heten-nyolcan mennek.”migrans befogadokozpont szabadka 2 A befogadóközpontban szokásos mindennapjaikat élik az ott lakók. A helyzet változatlan. Nagyjából 140-en, 160-an tartózkodnak benn. Hétfő délelőtt stábunk nem kapott forgatási engedélyt a befogadóközponton belül, ugyanis európai parlamenti képviselők és diplomaták látogattak oda. migrans befogadokozpont szabadka 3 Nagyjából hat és félezer migráns tartózkodik Szerbia-szerte az ehhez hasonló befogadóközpontokban, és rajtuk kívül még ezerötszázan-kétezren vándorolnak, ők a szabad ég alatt élnek és alszanak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is ott volt, a befogadóközpontban uralkodó állapotokról, helyzetről tájékozódtak. Nem hivatalos, meg nem erősített információink szerint részben azért, hogy felmérjék a török-EU diplomáciai viszály miatti, egy esetleges újabb menekülthullám esetén lehetne-e bővíteni az itteni kapacitásokat. Az illegális bevándorlók az éj leple alatt továbbra is próbálnak átjutni Magyarországra. Tíz-húsz fős csoportokban mennek, vagy embercsempészek viszik őket. Felső-Hajdújárás alig pár száz méterre van a határtól. Temesvári Lajos, Hajdújárás: „Néha most is előfordul, hogy éjszaka egy-két kombi elmegy, gondolom erre már nincs is mit keresni nekik, mind javarészt ilyen kanizsai táblásak.” A nyárfaerdő már magyar terület. A Fekete-sor és környéke lakó- és hétvégi házait is látogatják a migránsok. Az itt élő emberek félnek. Varga Irén, Hajdújárás: „Itt valahol egy házba hatan bementek. Hát hogyne félne az ember. Nem? És akkor mit csinál? Bezárkózik esténként? Igen, bezárkózok, meg van kutyám, meg mellettem van a család, a fiam, meg a két unokám, kislányok, hát hogyne félnénk. Négy nő. Egyetlen férfi, a fiam.” Közben Szabadkán, az ebédidő közeledtével, a vasúti sínek mentén a bozótosból, előmerészkednek a bujkáló bevándorlók. Nagyjából harmincan vannak itt. Nem szívesen látják stábunkat. Mivel sajtóinformációk szerint egyre többen mutatnak hajlandóságot, hogy Szerbiában adják be menedékkérelmüket, egy pakisztáni fiatalembertől azt kérdeztük, maradna-e itt? „- Nem maradok Szerbiában. - Miért? - Mert itt is sok a gond.” Azt mondja, Belgrádból jött át Szabadkára, és estére megindul a magyar határ felé.
Szabadka
Hajdújárás
migráns
befogadóközpont
téglagyár
bozótos

Most

23:33, Frissítve: 00:12

Közvita a vajdasági közmédia műsorairól

A vajdasági közmédia műsorairól tartott közvitát csütörtökön este Szabadkán a Vajdasági RTV Műsortanácsa. Pancsova és Temerin után a szabadkai volt a harmadik, a zárórendezvény Újvidéken lesz.
23:23, Frissítve: 00:34

Győzött a Partizan

A Partizan labdarúgói 2:1-es győzelmet arattak a Young Boys csapata felett az Európa Liga B csoportjának ötödik fordulójában. A Partizan bejutott a kieséses szakaszba az Európa Ligában.
22:23, Frissítve: 00:12

„Szeretném, ha lennének barátaim”

Tavaly karácsony óta nincs áram a bajmoki Bošković család házában. Öten élnek együtt egy háztartásban. Három gyermekük van, de hamarosan újabb babával bővül a család.
21:54, Frissítve: 00:33

BATE Boriszov - Crvena Zvezda 0:0

A belgrádi együttes gól nélküli mérkőzést játszott Fehéroroszországban. Ezzel növelte esélyét, hogy tavaszra is a nemzetközi porondon szerepelhessen.

Népszerű

Cvijan család háza

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.