Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Búcsú Bezdánban

2018-10-28
15:36
2018-10-28
16:54
Forrás
Pannon RTV
A Zombortól északnyugatra fekvő legnagyobb magyar település római katolikus templomában ünnepi szentmisével kezdődött a falu vallási ünnepe.

Ez az a nap, amikor az elszármazottak, a rokonok, barátok is hazalátogatnak, minden házhoz vendéget várnak.

Megtelt hívekkel a bezdáni Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostoloknak szentelt római katolikus templom a vasárnapi ünnepi szentmisére.

Kele Jánosné Ilona, Bezdán: „Azért fontos nekem ez a nap, ez a búcsúi ünnep, mert a lelki békémnek jót tesz, hogy eljövök templomba.”

Bezdán a Duna bal partján fekszik, ott ahol a Ferenc-csatorna torkollik a Dunába. Körös körül vizek veszik körül, területének pedig több mint tíz százalékát erdő borítja. A települést ma már becslések szerint mintegy háromezren lakják. Búcsú idején az elszármazottak rendszeresen hazalátogatnak, hiszen a festői táj, a rokonság, a barátok hazaszólítanak.

Zélity Mihály, plébános, Bezdán: „Ez a nap alkalom arra, hogy megmutassuk, még vagyunk, élünk, élni akarunk, lenni akarunk. Ilyenkor megmutatjuk azt, hogy szeretettel várunk mindenkit, akár azokat, akik már itt hagytak bennünket, most csak viszontlátásra jönnek, akár azokat is, akik kedvet kapnak és a mi falunkban le szeretnének telepedni.”

Hetekkel ezelőtt már készültek a rendezvényre, hiszen a búcsú Bezdánban elsődlegesen családi ünnep. Kapitány Endre otthonában gazdag ebéddel várták a vendégeket.

Kapitány Endre, Bezdán: „Készült sült kacsa, húsleves, körítés, párolt káposzta, fasírt, sült csibe.”

Az ünnep nemcsak a hazatérőknek, hanem a helyieknek, a környékbelieknek is nagy esemény.

Pelt Ilona, tartományi parlamenti képviselő, VMSZ: „A búcsú nagyon fontos esemény a falu életében, és úgy érzem, hogy mindenképpen olyan családi ünnep, ahol, akik már elköltöztek, illetve a sors úgy hozta, hogy máshol élnek, ilyenkor hazalátogatnak, így együtt lehet a család.”

Az eseményen részt vettek a Magyar Összefogás lista jelöltjei is.

A bezdáni csatornaparton gazdag kirakodó vásár várta a vendégeket. Cukorkát, gyerekjátékot, kézműves tárgyakat vásárolhattak a kilátogatók. A körhinták hangosítóiból már egy hete bömbölő zenével csalogatják a szórakozni vágyó fiatalokat.

bezdán
búcsú
Magyar Összefogás

Most

08:27

WHO: Dél-Amerika az új gócpont

Meghaladta a 6 millió 267 ezret a koronavírussal fertőzöttek száma a világban. A halálos áldozatok száma több mint 373 ezer, 2,8 millióan pedig már legyőzték a kórt.
07:52, Frissítve: 08:02

Ma van pünkösdhétfő

Pünkösdhétfő a pünkösdvasárnap fő ünnepet követő nap. Pünkösdkor ünnepli a kereszténység a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.