Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Búcsú előtt, Tordán

2021.04.20
21:28
2021.04.20
21:53
Forrás
Pannon RTV
Torda osztozik a bánáti falvak sorsával. Az elvándorlás és a munkalehetőség hiánya, napjainkban pedig a bezártság határozza meg a mindennapokat. Kevés elszármazott érkezett haza a húsvéti ünnepekre is.
Pannon RTV/Lukács Attila

Nyilván így lesz az majd a május közepén esedékes Falunapon és Templombúcsún is. 

Kevés emberrel lehet találkozni napjainkban Torda utcáin. Pedig ilyenkor az emberek már házuk, kertjük csinosítgatásával szoktak foglalatoskodni. Közeledik Nepomuki Szent János napja, a tordai búcsú, azonban nincs nagy sürgölődés.

A járvány rányomta a bélyegét a tordaiak hétköznapjaira. Vannak, akik megbetegedtek, sajnos voltak, akik elhunytak a kórban. 

Torda a rendezvényeiről is híres. A Falunap és a Templombúcsú mellett az idén lett volna soron a 20. Tordai Művelődési Napok, a Kukoricafesztivál, az Aracsi Emléknap, a karácsonyi rendezvények. Mindent fölülírt a járvány.

A járványhelyzet miatt sok család most szétszakadt. A fiatalok nem bírtak az ünnepekre hazalátogatni itthon maradt szüleikhez. A Mezei házaspár viszont a helyzet miatt szülőfalujában maradt.

Kiss Kornélia 2018 óta falugazdász Tordán. Az elmúlt évben számos pluszfeladata is volt, különösen a kijárási tilalom idején. Most a pályázatok iránti érdeklődés növekedését tapasztalja.

A most biztosra vehető esemény Tordán, az a május 16-i templombúcsúi szentmise lesz. A tordaiaknak külön oka is van arra, hogy még ünnepélyesebbé tegyék a Falunapot és a Templombúcsút, ugyanis az idén van 245. évfordulója a falu újratelepítésének.

Torda
búcsú
elvándorlás

Most

23:14, Frissítve: 23:28

Magabiztos győzelem Oslóban

A szerb labdarúgó-válogatott 2:0-ra nyert a norvégok ellen a Nemzetek Ligájában és ezzel biztosította a feljutást az A divízióba.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.