Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Búcsú előtt, Tordán

2021.04.20
21:28
2021.04.20
21:53
Forrás
Pannon RTV
Torda osztozik a bánáti falvak sorsával. Az elvándorlás és a munkalehetőség hiánya, napjainkban pedig a bezártság határozza meg a mindennapokat. Kevés elszármazott érkezett haza a húsvéti ünnepekre is.
Pannon RTV/Lukács Attila

Nyilván így lesz az majd a május közepén esedékes Falunapon és Templombúcsún is. 

Kevés emberrel lehet találkozni napjainkban Torda utcáin. Pedig ilyenkor az emberek már házuk, kertjük csinosítgatásával szoktak foglalatoskodni. Közeledik Nepomuki Szent János napja, a tordai búcsú, azonban nincs nagy sürgölődés.

A járvány rányomta a bélyegét a tordaiak hétköznapjaira. Vannak, akik megbetegedtek, sajnos voltak, akik elhunytak a kórban. 

Torda a rendezvényeiről is híres. A Falunap és a Templombúcsú mellett az idén lett volna soron a 20. Tordai Művelődési Napok, a Kukoricafesztivál, az Aracsi Emléknap, a karácsonyi rendezvények. Mindent fölülírt a járvány.

A járványhelyzet miatt sok család most szétszakadt. A fiatalok nem bírtak az ünnepekre hazalátogatni itthon maradt szüleikhez. A Mezei házaspár viszont a helyzet miatt szülőfalujában maradt.

Kiss Kornélia 2018 óta falugazdász Tordán. Az elmúlt évben számos pluszfeladata is volt, különösen a kijárási tilalom idején. Most a pályázatok iránti érdeklődés növekedését tapasztalja.

A most biztosra vehető esemény Tordán, az a május 16-i templombúcsúi szentmise lesz. A tordaiaknak külön oka is van arra, hogy még ünnepélyesebbé tegyék a Falunapot és a Templombúcsút, ugyanis az idén van 245. évfordulója a falu újratelepítésének.

Torda
búcsú
elvándorlás

Most

14:31, Frissítve: 14:37

Megszépült Felsőhegy játszótere

A Felsőhegyi Önkéntes Központ aktivistái felújították a falu játszóterét és annak környékét, így megszépítve és biztonságosabbá téve azt a legkisebbeknek.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.