Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Búcsú Gomboson

2022.06.26
12:34
2022.06.26
17:27
Forrás
Pannon RTV
Búcsúi napokat tartottak a hétvégén Gomboson. Szombaton a helyiek felvonulással, koszorúzással és ünnepi műsorral idézték fel a településhez kötődő néphagyományokat.

A nyugat-bácskai település június végén Szent László magyar királyra, a templomuk védőszentjére emlékezik.

Pannon RTV

Népviseletbe öltözve, zeneszóval vonultak fel a helyiek Gombos utcáin. Az ünnepléshez a falu testvértelepülése, Bácsordas, illetve más baráti települések is csatlakoztak.

György Maja, Gombos: „Most már nem vagyunk sokan, akik megtartják a hagyományokat, nagyon kevesen vagyunk. Valakinek kell és mi nagyon szeretjük megtartani a hagyományokat. Ezért is járunk próbákra és táncolunk, felöltözünk az ilyen napokon.”

Pannon RTV

Egyházközösségük megalakulásakor a gombosiak Szent László királyt választották templomuk védőszentjéül. Június 27-ét, az uralkodó szentté avatásának napját minden évben megünneplik. A dátumhoz közeli hétvégén búcsúi napokat tartanak. Ilyenkor a külföldön élő gombosiak is hazatérnek, hogy együtt ünnepeljenek a családjukkal.

Verebélyi Árpád gombosi plébános: „De az egész közösség is egy ünnepi hétvégét tart akkor, amikor nem csak saját maga, hanem barátaival, ismerőseivel, a különböző kulturális csoportokkal együtt ünnepli meg ezt a számunkra fontos napot. Szent László nagyon jelentős, hiszen egy olyan utat mutatott a magyarságnak, amely - hiszem azt, hogy - most is aktuális.”

Pannon RTV

Az ünnepi programot mostani formájában 16-ik alkalommal szervezték meg a településen azzal a céllal, hogy a régi szokások ne merüljenek feledésbe.

Stepanović Julianna, elnök, Arany János Művelődési Egyesület, Gombos: „Az utcai tánc, ami nagyon fontos. Mindig egy állomáson megállunk, általában a Tűzoltó Otthonnál, ahol van egy szép terünk. Ott egy közöset táncolunk. Utána bevonulunk a játszótérre, ahol a Tamaskó-szobrot megkoszorúzzuk minden évben.”

Tamaskó József gombosi méhész, alkotó és művelődésszervező szobrának megkoszorúzása után ünnepi műsor kezdődött a helyi kultúrházban, ahol néptáncokat és népdalokat mutattak be.

búcsú
Gombos
gombosi népviselet
Verebélyi Árpád

Most

18:38

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű