Ugrás a tartalomra
gyalogos
Pannon RTV

Majd nem szaladgálunk csak úgy át az úttesten!

2017-12-07
13:55
2017-12-07
21:13
Forrás
Pannon RTV
Módosítják a közlekedésbiztonságról szóló törvényt Szerbiában. Csillagászati büntetésekre számíthatnak a gyalogosok. A törvény módosításai szigorú szankciókat szabnak meg.

Akik kisgyermekkel nem a gyalogátkelőhelyen kelnek át az úton, legalább 10 000 dináros büntetésre számíthatnak. Ha a gyalogos úgy kel át az úton, hogy a zebra tőle 100 méteres távolságon belül van, akkor 5000 dinár büntetésre számíthat, viszont ha 12 évnél fiatalabb gyermek is van vele, akkor 10 000 és 20 000 dinár közötti büntetés szabható ki.

gyalogosok

A zenehallgatás a fiatalok körében elterjedt. Sokszor séta közben is fülhallgató van a fülükben. Dorozsmai Krisztina is hallgat zenét séta közben. Véleménye szerint fontos, hogy kivegye a fülhallgatót a zebrán: „Hogy szétnézzek, hogy jön-e autó, meg halljam.”

Visnyei Éva is figyel a közlekedésbiztonságra. Nem gyakran hallgat zenét séta közben: „Nagyon-nagyon ritkán. Szóval az olyankor van, amikor nagyon unalmas, vagy nincs kivel beszélgetnem.”

A törvény szerint 3000 dinár bírság jár azoknak, akiknek mindkét fülében fülhallgató van, amikor átkelnek az úttesten. A gyalogosoknak ügyelniük kell arra is, mikor és hogyan használják mobiltelefonjukat, amikor átkelnek az úttesten. Akár 3.000 dinárjukba is kerülhet. Ha 12 évnél fiatalabb gyermek is megy velük, abban az esetben 10.000 és 20.000 dinár közötti büntetést is kiszabhat a szabálysértési bíróság.

Márton Róbert gépjárművezető-oktató elmondta, a törvényt már 2015-ben bevezették, azonban nem volt elég hatékony, ezért emelték a bírságokat. Hozzátette, hogy a 18-30 éves korosztály okozza a legtöbb közúti balesetet. „Nagyon nagy veszélyeket rejt a járművezetőkre, főleg az autóiskolásokra, mert nekik nagyon be kell tartani a közlekedési szabályokat, de a gyalogosoknak van egy rejtett szabályzata. A törvényben az van, hogy a gyalogosnak, amint az úttestre lép, elsőbbsége van a járművezetőkkel szemben, és ezt sokan kihasználják. De nem gondolnak arra, hogy közúti balesetet is okozhatnak.”

Ha a gyalogos közlekedési balesetet idéz elő, akkor a bírság számára 20.000 és 40.000 dinár közötti lesz.

gyalogátkelő
gyalogos
büntetés
közlekedési törvény

Most

Népszerű

Motoros baleset a Majsai úton

Baleset történt szerda este Szabadkán a Majsai úton. A szemtanúk elmondása szerint egy motoros közlekedett Makkhetes irányába, amikor a kanyarban lévő kis utcából egy autó kihajtott elé.

Megnyitottak Szerbia-szerte a Lidl áruházak

A cégóriás olyan termékeket dobott piacra, amelyek eddig Szerbiában nem voltak jelen. A német lánc szerbiai megjelenését már hónapok óta nagy várakozás előzte meg.