Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Busszal vagy autóval érdemes nekivágni a nyaralásnak?

2022.07.15
15:30
2022.07.15
17:19
Forrás
Pannon RTV
Az autós utazáshoz képest hosszabb a buszozással megtett út, viszont több előnye is van. Például nem kell órákon át vezetnünk ismeretlen helyeken. Mi történik azonban, ha lerobban a buszunk utazás közben? Ennek jártunk utána.

Akik tehetik, általában saját autóval vágnak neki az utazásnak. A legtöbben azzal érvelnek, hogy így könnyebben bejárhatják az úti cél környékét, a távolabbi strandokra is könnyen eljuthatnak.

Vojenović Aleksandra, Újvidék: „Autóval mentünk a családommal, Görögországba.”

Marija Đurić, Újvidék: „Különböző helyekre utaztunk, különböző járművekkel, Montenegróba autóval, Görögországba busszal, Egyiptomba repülővel, mindenfelé.”

Amennyiben megbízható utazási irodát választunk a nyaralásunk megszervezésére, és a buszozás mellett döntünk, egyetlen dolgunk van: felülni a buszra, és élvezni az utat. Megtörténhet, hogy a jármű meghibásodik, de ebben az esetben sokkal könnyebb dolgunk van, mintha saját autónkkal történne hasonló.

Moldvai Attila, igazgató, Elnos Tours: „Ha meghibásodás történik, először is gondoskodunk az utasokról, abban az értelemben, hogy megállunk egy benzinkútnál vagy egy szállodánál, hogy ne maradjanak az úttesten, majd diagnosztizálják, hogy mi történt a busszal. Ha kisebb a meghibásodás, akkor azt a járművezetők is megjavíthatják. Nagyobb meghibásodás esetén, mivel minden túránkon ott vannak a csoportvezetők, akik riasztják az ügynökség illetékesét, aki ezzel foglalkozik, megkeresik a legközelebbi buszt, attól függően, hogy hol történt a meghibásodás, és csere történik. Egy másik busz érkezik, az utasok pedig folytatják útjukat.”

Fontos, hogy az utasok ilyen esetben nyugodtak, és fegyelmezettek maradjanak, az utazási irodák igyekeznek biztosítani a kényelmüket. Csak szélsőséges esetben szükséges szakember bevonása, esetleges kártérítés igénylése.

Miavecz Béla, jogszakértő, Temerin: „Nem érkezik meg az új busz, vagy nincs meg a javítás, ez kártérítési igényre jogalapot adó tény. Ha én elvesztettem egy-két éjszakát a hotelomból, ha a klíma nem dolgozott, és leizzadtam, mire leértem a tengerre, külön szabály van a nemzetközi vonalakra, belföldi szabályzásra. Tehát ezt mind kérni kell, ha úgy gondolja az utas, hogy kárt szenvedett az utazási irodától, illetve a busz tulajdonosától.”

A kártérítést csak bírósági úton lehet kiharcolni, ami időigényes, és költséges folyamat.

nyaralás
busz
autó

Most

Népszerű