Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A Caritas Szabadka kétnapos Roma felnőttképzési konferenciát szervezett

2018.04.26
12:55
2018.04.26
17:04
Forrás
Pannon RTV
A romák felzárkóztatásának lehetőségeiről, mindennapi problémáiról tartottak szakmai konferenciát ma Szabadkán.

A helyi Caritas kétnapos rendezvényén két új tankönyvet mutattak be: az egyik a roma felnőttek képzésére szolgál, még a másik a roma családokat fejlesztené. A könyvek bárki számára elérhetőek lesznek, és a roma integrációval foglalkozó szervezetek szakmai anyagként használhatják majd azokat. A romák 20 százaléka írástudatlan, a gyermekek 14 százaléka pedig egyáltalán nem jár iskolába - nyilatkozta a Pannon RTV-nek Ric Gábor, a Caritas szabadkai igazgatója. Elmondta, térségünkben a magyar és szerb roma családok már integrálódtak, a nehézségek a Koszovóból idetelepedett romákkal kapcsolatban jelentkeznek.

Pannon RTV

Ric Gábor, igazgató, Caritas, Szabadka: „Ők viszont nagyon nehéz helyzetben vannak, mert elvárjuk a gyerekektől, hogy menjenek iskolába, viszont ők nem beszélnek szerb nyelven, otthon ők valószínűleg az anyanyelvüket beszélik. Persze, hogy nem tudják követni a tananyagot, persze, hogy problémák vannak, erre most már vannak bizonyos megoldások, például az oktatási asszisztens, aki megpróbálja az első pár éven áthidalni ezt a nyelvi problémát, viszont még nagyon sokat kell hogy dolgozzunk azon, hogy ők teljes joggal és sikerrel részt tudjanak venni az alapoktatásban.”

Caritas
Szabadka
Ric Gábor

Most

08:36, Frissítve: 09:00

Legyen kéznél az esernyő!

Változékony és általában felhős idő lesz a hét nagy részében. Ma még 12, holnap 14 fok lesz, azután némileg magasabb hőmérsékleteket mérhetünk, szerdától 18 fok körül vagy afelett alakulnak a maximumok.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!