Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A cél a 80 százalékos oltási arány elérése

2021.10.06
14:32
2021.10.06
17:04
Forrás
Pannon RTV
Az utóbbi hetekben nem csökkent 5 ezer alá a napi új koronavírus fertőzöttek száma Szerbiában. Vajdaságban is egyre rosszabb a helyzet - állítják a szakemberek. A szerbiai válságstáb kedden ülésezett, újabb szigorítást azonban nem vezettek be.

Mint mondják már kizárólag a vakcina felvétele fékezheti meg a járványt.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Az oltás harmadik dózisát vette fel Gyivánovity Róbert. A szabadkai férfit fia győzte meg a vakcina felvételének fontosságáról.

„Két kínait vettem fel, ez a harmadik a Pfizer. Ebben a nagy bizonytalanságban, amiben hánykolódunk, úgy kéne dönteni, hogy felvegyük a vakcinát. Mert még mindig jobb felvenni, mint nem. A fiam is közrejátszott ebben, szigorúan utasított, hogy vegyem fel. Most megtörtént, túléltem, minden rendben.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Nagy Farkas Katalin egészen eddig várt a védőoltás első dózisának felvételével.

„Idős vagyok, a környezetem is, mégiscsak védve legyünk. Én nem nagyon megyek a többiek közé, de a házba bárki behozhatja.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Szerbiában eddig a teljes felnőtt lakosság 53,7 százaléka kapta meg a koronavírus elleni oltás legalább első adagját, és körülbelül 620 ezer polgár vette fel a harmadik dózist. Sajnos nem mindenki gondolkozik ennyire felelősségteljesen. Dr. Úri Emese, a zombori egészségház igazgatója kiemelte, a járvány több mint másfél éve az életünk része és sokan még mindig a különféle összeesküvés elméletekben hisznek, tagadják a vírust és oltásellenesek.

„Nagyon jó lenne, ha ezeket a fura meséket félretennénk és mindenki próbálna józanul gondolkodni. Hogyha elutasítja ezt a vakcinát, akkor miért vesszük fel a tetanusz védőoltást, miért vesszük fel a hepatitis védőoltást? Minden egészségügyi dolgozó felveszi a hepatitis elleni védőoltást, mert abba is bele lehet halni. Tehát a védőoltások nagyon régóta itt vannak körülöttünk, nagyon sok emberéletet megmentettek. Épp a védőoltások bevezetésének köszönhető, hogy rohamosan nő az emberiség száma, tehát ezeket a félelmeket tényleg félre kellene tenni.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Az illetékesek kiemelték, a cél a 80 százalékos oltási arány elérése Szerbiában, valamint az egészségügyben és közintézményekben dolgozók kötelező vakcinációja. Az idő pedig sürget, hiszen napról napra egyre több a beteg. Országos szinten napi 5-8 ezer között mozog a fertőzöttek száma, Vajdaságban is romlanak a számok. Újvidéken a kórházban kezelt legfiatalabb beteg mindössze 21 éves, egy 22 éves pácienst pedig lélegeztető gépen kezelnek. Szabadkán két nap alatt csaknem negyven ember került kórházba koronavírus-fertőzés miatt. Itt összesen 85 embert kezelnek a kórházban és 11-en vannak súlyos állapotban.

oltás
vakcina
koronavírus
Szabadka
Dr. Úri Emese

Most

20:56, Frissítve: 21:21

A jövő mezőgazdasága

A jövő mezőgazdaságáról – a precíziós gazdálkodásról és a digitális mezőgazdaságról hallhattak beszélgetést az érdeklődők csütörtökön este a VM4K klubhelyiségében.
16:10, Frissítve: 19:11

Átadták a Szent Száva-díjakat

Ezzel az elismeréssel Szent Száva napja alkalmából jutalmazzák meg azokat az egyéneket és szervezeteket, akik kiemelkedő eredményeket értek el többek között az oktatás és nevelés terén.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.