Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Corvin Mátyás Tanulmányi- és Rajzverseny Bácsfeketehegyen

2018-05-05
16:27
2018-05-05
18:55
Forrás
Pannon RTV
Igazi reneszánsz hangulat uralkodott ma a bácsfeketehegyi általános iskolában, ahová 15 négy fős csoport érkezett Vajdaság településeiről a Corvin Mátyás Tanulmányi- és Rajzversenyre.

A felső tagozatosok Mátyás királlyal és korával kapcsolatos történelmi megmérettetésen vettek részt, emellett reneszánsz zenét halhattak, táncokat tanulhattak, és a kalodát is kipróbálhatták.

Középkori síp hangjával hívták játékba a gyerekeket a Corvin Mátyás Tanulmány- és Rajzpályázat vajdasági elődöntőjén Bácsfeketehegyen. A tesztlap kitöltésén kívül a négy fős csoportok bemutatták saját településüket is.

Pusztai Inez, Bácsfeketehegy: „Nagyon sokat készültünk rá, a feladatok nehezek, de megpróbálunk velük megbirkózni, a társaság nagyon jó, és sokat lehet velük nevetni.”

Mátyás király, a reneszánsz, továbbá a 15. század volt a témája a jó hangulatú versenynek, amely közben szórakozhattak és új dolgokat is megtanulhattak a gyerekek.

Januskó Julián, Csantavér: „Szerintem Mátyás király nagyon jó ember volt, mivel arról híres, hogy nagyon igazságos király.”

Az alsó tagozatosok rajzaikat küldték el a pályázatra. A Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület az egész Kárpát-medencében hat ország gyermekei számára tartja a megmérettetést.

Kovách Antal, elnök, Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület: „Itt nem a szigorúságról van szó, hanem egyfajta szellemiségről, próbálunk olyan hangulatot teremteni zenében, a mi megjelenésünkben, hogy ez érdekes legyen, ők is felvehetik, kipróbálhatják, de nagyon fontos az is, hogy mellette mit tudnak a Magyar Királyság történetéről.”

Vajdaságból tizenöt csoport érkezett tizennégy iskolából, tíz településről. A rendezvény társszervezője a Magyar Nemzeti Tanács volt.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ilyen fajta rendezvények, megmérettetések megszervezésre kerüljenek itt Vajdaságban, illetve, hogy a tanulóink lehetőséget kapjanak arra, hogy bekapcsolódjanak az ilyen fajta megmérettetésekbe, hiszen ez által mélyebben tudnak foglalkozni egy-egy történelmi eseménnyel, egy-egy történelmi korszakkal.”

Az elődöntők első és második helyezett csapata vehet részt a döntőn, amelyet júniusban szerveznek meg Budapesten.

Corvin Mátyás Tanulmányi- és Rajzverseny
Bácsfeketehegy
Magyar Nemzeti Tanács

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.