Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

A Covid-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik

2020.10.15
14:15
2020.10.15
14:24
Forrás
MTI
A visszatérő tünetek a légzést, az agyat, a szívet, az érrendszert, a vesét, a bélrendszert, a májat és a bőrt, tehát nagyjából az egész szervezetet károsítják.

Egy friss kutatás szerint a Covid-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik. A brit országos egészségügyi kutatási intézet jelentése alapján sokan élhetnek hosszan tartó tünetekkel, noha a legtöbb fertőzöttnek azt mondják, két hét alatt meggyógyulnak a betegség enyhébb, három hét alatt a súlyosabb formájából. Az adatok arra mutatnak rá, a Covid-19-betegek 10 százaléka a betegség után három héttel sem érzi jól magát, és öt százalékuk akár hat hónapig is beteg marad.

Az intézetnél azt állítják, nem igaz a korábbi feltételezés, miszerint a súlyos Covid-betegeknek vannak a legkomolyabb tüneteik, és az alacsony kockázatú csoportokba tartozókat a hosszú távú tünetek is kisebb mértékben érintik. „Megtudtuk, hogy számos, sosem diagnosztizált fertőzött súlyosabb tünetekkel küzd, mint akiket heteken át kellett lélegeztetni” - mondta az egyik kutató.

koronavírus
járvány
betgség
tünetek

Most

21:26, Frissítve: 21:52

Oltásra buzdít a VIFÓ elnöke

Az elmúlt fél évben megnőtt a fiatalok oltási kedve, egyre többen veszik fel már a harmadik oltást is, viszont még mindig sok a tenni való - jelentette ki a Közügyekben Szollár Ádám, a VIFÓ elnöke.
18:54, Frissítve: 19:03

Magyarország legnépszerűbb úti céljai

Magyarországon mindenszentek hosszú hétvégéjét sokan utazással töltik: Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs vonzza a legtöbb vendéget. Az októberi foglalások darabszáma már felülmúlta a tavalyi és a 2019-es számokat a Szallas.hu szerint.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.