Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László/illusztráció

Covid-19 rendelők nyílnak Szerbia-szerte

2020.04.02
08:04
Forrás
Pannon RTV
Ezekben jelentkezhetnek ezentúl mindazok, akik a koronavírus tüneteit észlelik magukon. A vizsgálatra nem kell időpontot kérni, a rendelők 7.00-től 22.00 óráig fogadják a pácienseket.

A szerbiai Egészségügyi Minisztérium célja, hogy az esetleges fertőzöttek kezelése mielőbb megkezdődjön, és hogy tehermentesítsék a kórházakat.

Többé nem telefonon kell jelentkezniük, amennyiben nehézlégzést tapasztalnak, hőemelkedésük van és köhögnek, hanem az erre kijelölt egészségházakban - jelentette be Berislav Vekić egészségügyi államtitkár. Hozzátette, ennek az a célja, hogy az emberek idejében, még az első tünetek észlelésekor jelentkezzenek, és hogy tehermentesítsék a kórházakat.

Berislav Vekić, államtitkár, Egészségügyi Minisztérium: „Észrevettük, hogy a polgárok elég későn jelentkeznek vizsgálatra, már a harmadik, negyedik napon, amikor már magas lázuk van. Ez súlyosbítja a klinikai képet, és nehezíti a gyógykezelést. Emellett csökkenteni kívántuk a betegek számát a kórházakban és a fertőző betegségek klinikáján.”

Szerbiai RTV

A rendelők 7-től 22 óráig fogadják majd a pácienseket, tehát a kijárási tilalom idején is. Nem kell telefonon jelentkezni 22 óra után sem, hanem szükség esetén közvetlenül az általános kórházba vagy a fertőző betegségek klinikájára kell menni.

„Miután az egészségházban megvizsgálták a beteget, eldöntik, hogy szükség van-e további diagnosztikára. Ez pedig a tüdőröntgen, hogy kizárják a tüdőgyulladást, vagy kiegészítő biokémiai elemzések, a leukocita képlet meghatározása. Csak, amikor már teljesen összeáll a kép a páciens állapotáról, akkor küldik másodlagos kezelésre, illetve önkaranténba.

Az államtitkár hozzátette, a covid-19 rendelők működtetéséhez elegendő szakképzett személyzettel rendelkeznek, akiket az utóbbi két hétben felkészítettek a koronavírus-fertőzöttség diagnosztizálására és a védekezésre.

COVID-19
Rendelő
egészségügy
Berislav Vekić
nehézlégzés
légzés
nehézség
köhögés
egészségház

Most

12:03

Karácsonyi vásárral várták a Mikulást

A tavalyi sikeren felbuzdulva az idén is karácsonyi vásárral kötötték össze a Mikulás-napi ünnepséget az óbecsei Samu Mihály Általános Iskolában. A gyerekek heteken át készültek erre az eseményre, amiből a szülők is kivették a részüket.
11:14

Továbbra is terjed a koronavírus

Magyarországon az előző héten 4704 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 50, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 337-re emelkedett.
08:39, Frissítve: 08:44

Ma még napos, holnap esős

Borongós és napos időszakok válthatják egymást térségünkben ma. Csak délután alakulhat ki gyenge eső helyenként.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.