Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

„Csak menni akarok tovább”

2023.02.04
14:23
2023.02.04
16:24
Forrás
Pannon RTV
A folyamatos rendőrségi akciók sem tartják távol a migránsok egy részét Horgos környékéről. A falu melletti tanyákon továbbra is kisebb csoportokban rejtőzködnek az illegális bevándorlók.

A település központjába mostanság nem mennek be, csak a migránstanyákhoz legközelebbi boltokba járnak bevásárolni.

Messziről nézve kihaltnak tűnik az a horgosi migránstanya, ahol korábban több százan is voltak egyszerre. Időnként azonban előjön a romos épületekből egy-egy illegális bevándorló. A helyiek szerint most néhány tíz migráns lehet ott. Amikor a falu szélén található közeli kisboltba mennek, a forgalmas autópályán kell átkelniük, ami cseppet sem veszélytelen.

Horgoson az autópálya melletti tanya az egyetlen olyan hely, ahol még megbújnak időnként a migránsok, a település külterületén. A hatóság emberei azonban továbbra is rendszeresen begyűjtik őket, és amikor nagyjából 50-100 migráns összegyűlik a tanyán, akkor jönnek, intézkednek és elszállítják őket a nagyobb szerbiai befogadóközpontokba. A horgosiak azt mondják, a település belterületén, a falu központjában nyugalom van.

Főleg marokkói migránsok fordulnak meg mostanában Horgos környékén, egyedülálló fiatal férfiak, akik állításuk szerint a jobb élet reményében keltek útra. Egyikük arcát nem vállalva állt szóba stábunkkal: „Marokkói vagyok és Olaszországba tartok. Európába. És, hogy mit keresek ebben a faluban? Csak menni akarok tovább. Arra várok, hogy meginduljak Magyarország felé.”

Azt mondta, társaival ő is a migránstanyán húzta meg magát. Az egykori Bácska-birtok romos épületei üresek, ezek környékén korábban egy nagy sátorváros állt. Horgos központjában teljes nyugalom van, migránsokkal nemigen lehet találkozni. A helyiek szerint más a helyzet azonban a település külterületén.

Jaksity Fodor Erika, Horgos: „Azt mondják, hogy vannak olyan alagutak, arra kinn a Bácska-birtok részén, hogy ki tudja, hogy hol vannak. Ott a második világháború után, így hallottam, akik itt beszélgettek arról, hogy nincs kizárva, hogy ott maradtak ilyen bunkerok meg ilyesmi. Nem tudjuk. Ott bujkálhatnak.”

Fadil Puljaji, a horgosi helyi közösség biztonsági bizottságának tagja azt mondta, ellenőrzés alatt tartják a horgosi migránshelyzetet: „Nekünk van emberünk, aki körüljárja mind a három helyet, ahol migránsok szoktak lenni, és ahogy megtelik egy busznak való az egész környéken, akkor szervezzük az akciót, és akkor fogják és viszik őket. Ez a három hely a Bácska, a kis Horgos, meg az Alkonyat utca végében.”

Úgy tudjuk, a migránsok új útvonalakat keresve, egyre inkább Románia vagy Horvátország érintésével próbálnak meg Szerbiából Magyarországra jutni.

Horgos
migráns
illegális bevándorlás
illegális bevándorló

Most

16:27

Új kutat fúrnak Csantavéren

A régiek már elavultak, ezért december óta egy újat fúrnak, amely beüzemeltetése a nyár végén esedékes. A helyieknek egyébként szerencséjük van, mert a település talajában jó minőségű vízre lehet bukkanni, amely nem tartalmaz arzént.
15:02, Frissítve: 16:24

Emberek a kulisszák mögött

Renata Rudićtyal, a szabadkai Szabadegyetem oktatási programszervezőjével beszélgetett a Kortárs Galéria munkatársa, az emberek a kulisszák mögött című beszélgetős esten.
14:52, Frissítve: 16:25

Orvoshiánnyal küzd Magyarkanizsa község

Egyebek mellett erről is szó esett a Községi Képviselő-testület mai ülésén. Elfogadtak továbbá egy rendeletjavaslatot, amely az Európai Charta esélyegyenlőségi akciótervének helyi szintű megvalósítását irányozza elő.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.